Клімкін: армія Євросоюзу має вирішувати конфлікти і в імовірних членах ЄС

Середа, 11 березня 2015, 09:09

Спільна європейська армія повинна реагувати не тільки на конфлікти в межах ЄС, а й у сусідніх країнах, які є потенційними членами союзу.

Про це Європейській правді сказав міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Безпека Європи неподільна, тому важливо забезпечити здатність ЄС адекватно реагувати на виклики миру і безпеці не лише в межах сучасних кордонів Євросоюзу, але й у сусідніх країнах, які, тим більше, є потенційними членами ЄС," сказав він.

За його словами, незалежно від дискусій про спільну армію, питання європейської безпеки потребує негайного вирішення, це є питанням ефективності самого ЄС.

"Здатність ЄС адекватно відреагувати на агресію Росії – це і є тест на ефективність Євросоюзу. ЄС вже сьогодні може суттєво посилити спроможності моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі, а також запровадити окрему операцію в рамках спільної політики безпеки і оборони (СПБО)", - зазначив міністр.

За словами, Павла Клімкіна у контесті розмов про створення спільної армії Україну варто розцінювати державу, яка могла б її посилити. Зокрема він послався на "наявний досвід участі України у операціях ЄС з підтримки миру і безпеки, залучення наших Збройних Сил до формування спільних з країнами-членами ЄС бойових груп".

Як повідомлялося, голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Європа зможе переконливо реагувати на загрозу миру як в країнах-членах, так і в сусідніх з ЄС країнах у разі створення загальноєвропейської армії.

"Європейська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування