Справу про "держзраду" проти Світлани Давидової у РФ закрито - адвокат

П'ятниця, 13 березня 2015, 08:48

Кримінальну справу про державну зраду у відношенні мешканки В'ятки Світлани Давидової закрито.

Про це заявив її адвокат Іван Павлов у Facebook.

"П'ятниця 13-те, а з Лефортове й з Луб’янки прийшла добра новина: кримінальну справу проти Світлани Давидової припинено за відсутністю складу злочину. З неї повністю знято звинувачення у вчиненні державної зради й роз'яснено право на реабілітацію", - написав він.

Підтвердження цієї інформації з інших джерел в агентств "Інтерфакс" і ТАСС поки немає. Джерела "Комерсанта" кажуть, що експертиза, яка завершилася 12 березня, підтвердила, що Давидова не передала українському посольству секретних даних.

Слідче управління ФСБ призначило експертизу у справі Давидової минулого тижня, пише "Коммерсантъ". Завданням експертів було встановити, чи становила інформація про можливе перекидання російських військ на схід України державну таємницю й чи несе загрозу для безпеки Росії.

Як стверджує видання, експертиза не знайшла державної таємниці у даних, які Давидова передала в посольство України. Фактично експерти визнали, що її повідомлення про можливе перекидання російських військ на Донбас не є секретними й не становлять загрози для безпеки Росії, вважає газета.

Матір трьох дітей (усього в родині семеро дітей), у тому числі двомісячної дівчинки, Давидову було арештовано 21 січня Лефортівським судом до 19 березня, нагадують "Ведомости".

Її звинуватили в зраді батьківщини у формі шпигунства (ст. 275 Кримінального кодексу, від 12 до 20 років позбавлення волі) за те, що у квітні 2014 р. вона подзвонила в українське посольство й повідомила, що розташована поруч із її будинком військова частина радіорозвідки спорожніла, – з почутої випадково розмови військовослужбовця цієї частини Давидова зробила висновок, що військових відправили в Донецьк.

На початку лютого її відпустили під домашній арешт, після того як петиції з вимогою її звільнити й зібрані підписи передали до Кремля. Збір підписів ішов на сайтах change.org і "Новой газеты".

У середині лютого Мосміськсуд визнав її арешт незаконним і вирішив, що підстав для обрання такого запобіжного заходу взагалі не було.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування