Російські ЗМІ повідомили про з'їзд русинів на Закарпатті, якого не було

Субота, 14 березня 2015, 18:48

Російська агенція ТАСС з посиланням на "лідера підкарпатських русинів" Петра Гецко повідомила, що русини Закарпаття нібито вимагають "визнання своєї національності і автономії краю через діалог з Києвом".

Згідно з повідомленням, відповідне рішення було ухвалено на З'їзді русинських організацій Закарпаття, який начебто відбувся 14 березня.

У З'їзді начебто взяли участь Товариство Підкарпатських русинів, Русинський рух, Товариство імені Духновича, Хранителі історії, Русинське науково-освітнє товариство, Сойм підкарпатських русинів, які постановили створити Координаційну Раду русинських організацій Закарпаття.

У свою чергу Євген Жупан - голова Народної Ради русинів Закарпаття (об’єднує 90% русинських організацій, які офіційно діють в Україні) заявив: русини Закарпаття жодного з’їзду 14 березня не проводили, звернень чи заяв не ухвалювали і автономії не вимагали.

"Петро Гецко ...  останні 3-5 років не був на Закарпатті, але протягом 2014 року активно фігурує у пропагандистських сюжетах російських ЗМІ про бунти в Україні та сепаратизм на Закарпатті.  Більше того, Гецко оголошений в офіційний розшук", - заявив Жупан.

Також він повідомив, що  голова Товариства імені Духновича Юрій Проданий заявив, що "вперше чує про з’їзд 14 березня, і більше того  про якесь рішення, яке його організація підтримала". 

Як зазначив у свою чергу екс-очільник Закарпаття, нардеп Віктор Балога, заява Гецко "прекрасний зразок російської пропаганди, фейк, передрукований з посиланням на "об'єктивну і незаангажовану агенцію ТАСС".

"Головний спікер і ньюзмейкер - московський заручник, "лідер русинів" Гецко, який боїться з'явитись на Закарпатті, бо тут його з нетерпінням чекають справжні, а не фейкові русини, які хочуть навчити його любити Україну", - додав Балога.

Раніше повідомлялося, що Петру Гецку висунуто підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України вчинене повторно за попередньою змовою групою осіб). 

Гецко неодноразово публічно закликав через російські ЗМІ до змін адміністративно-територіального устрою України шляхом визнання Республіки Підкарпатська Русь та невизнання унітарності України.

Щодо організацій, які, за словами Гецко, взяли участь у "з'їзді": "Сойм підкарпатських русинів"  - русинська сепаратистська громадська організація, очолювана Дмитром Сидором, яка вимагає визнання русинів окремим народом та надання Закарпаттю автономії. Сидор засуджений до кількох років позбавлення волі умовно за посягання на територіальну цілісність і недоторканість України. 

За інформацією деяких ЗМІ, "Сойм" фінансується російськими урядовими організаціями для дестабілізації ситуації на Закарпатті.. 

"Русинський рух" звертався до президента РФ Володимира Путіна ввести миротворчі війська в Україну, продовжував інформаційну політику РФ та, за даними відкритих джерел, "цілеспрямовано підтримується працівниками спецслужб РФ". 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News