Туск: санкції не можна знімати, поки Україна не контролює свої кордони

Понеділок, 16 березня 2015, 10:33

Потрібно щонайменше зберегти діючі санкції до кінця року, і якщо Україна отримає контроль над власними кордонами – тільки тоді можна говорити про їх скасування.

Про це сказав президент Європейської ради Дональд Туск в інтерв’ю газеті Wyborcza.

За його словами, повна реалізація мінських угод неможлива без відновлення Україною контролю над своїми кордонами, а це в свою черго неможливо, якщо ЄС не продовжуватиме тиснути на Росію.

"Якщо ми хочемо допомогти Меркель і Олланду в їхніх зусиллях, то ми повинні принаймні зберегти поточні санкції. Їх не можна скасовувати до відновлення контролю Києва над кордонами.

Якщо наприкінці року Україна контролюватиме свої кордони, то стане ясно, що виконання інших положень цих домовленостей йде у правильному напрямку", - сказав Дональд Туск.

За його словами, було б помилкою вірити в добру волю Путіна, тому санкції необхідно утримувати.

"Вірити в добру волю Путіна - це або наївно, або лицемірно. Політика Путіна набагато простіша за наші складні дискусії. Він є гідним учнем Карла Шмідта: по-перше, йому треба мати ворогів, по-друге – бути сильнішим за них, по-третє – бути з ними в стані конфлікту і їх знищити", - зазначив голова Європейської ради.

Крім того, на думку Туска, для підтримки санкцій важливе і збереження, власне, самого "нормандського формату".

"Поки у нас є спільна позиція канцлера Меркель і президента Олланда, поки у нас є спільна позиція 28 країн ЄС, компроміс між Парижем і Берліном приймуть як Литва, так і Греція", - зазначив Дональд Туск.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування