Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ВР закликала світ засудити порушення прав кримчан окупаційною владою

Вівторок, 17 березня 2015, 17:06

Верховна Рада просить ООН, Європарламент, парламентські асамблеї Ради Європи та ОБСЄ засудити порушення прав кримчан окупаційною владою.

"За" відповідну постанову зі зверненням проголосували 302 народних депутати.

У зверненні наголошується, що тимчасова окупація Російською Федерацією Автономної Республіки Крим призвела до масштабних і системних порушень прав і свобод людини на Кримському півострові.

В Автономній Республіці Крим відбувається залякування й утиски тих, хто виступає проти позиції Російської Федерації в українсько-російському конфлікті. Це насамперед стосується кримських татар, громадських активістів та журналістів.

При цьому російська окупаційна і самопроголошена місцева влада не може або не хоче приборкати свавілля так званих "загонів самооборони".

Окрім того, жителів Автономної Республіки Крим, які є громадянами України, змушують приймати російське громадянство. В іншому випадку вони вважаються "іноземними громадянами без гарантій захисту від можливого видворення".

Особливе занепокоєння викликають випадки незаконних арештів, зникнень, тортур, переслідування за національною ознакою (передусім, кримських татар), порушення самопроголошеною місцевою владою свободи слова та ЗМІ, права на освіту, права на свободу совісті та віросповідання, права приватної власності та права на ведення підприємницької діяльності тощо.

У зв’язку з цим, Верховна Рада України закликає міжнародних партнерів України:

засудити протиправний характер дій російської окупаційної і місцевої самопроголошеної влади в Автономній Республіці Крим, пов'язаних з утисканням та залякуванням місцевого населення;

засудити порушення прав і свобод українців, кримських татар та представників інших національностей;

засудити порушення прав і свобод громадських активістів та журналістів;

вимагати безперешкодного допуску на територію Автономної Республіки Крим лідерів кримських татар;

вимагати об‘єктивного розслідування всіх випадків порушення прав і свобод людини та злочинів, скоєних за національною ознакою, невідкладно звільнити незаконно захоплених громадян України;

не допустити безкарності усіх без винятку осіб, які скоювали злочини проти людяності від початку агресії Російської Федерації проти України;

вимагати від російської окупаційної і самопроголошеної місцевої влади забезпечення безперешкодного допуску на територію Автономної Республіки Крим місій міжнародних правозахисних організацій з метою постійного моніторингу і спостереження за ситуацією у сфері захисту прав і свобод людини.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...