Вибори на Донбасі можливі цьогоріч. Є кілька умов - Порошенко

Субота, 21 березня 2015, 20:20

Лише зброєю, танками та "Градами" і ракетами українську територію не повернути, є інший спосіб. 

Про це в інтерв'ю "Подробицям" на Інтері заявив президент Петро Порошенко

"Ціна, яку буде заплачено за повернення української території, буде десяткі тисяч життів, бо вести боротьбу проти російських окупантів та бойовиків у міських кварталах - висока ціна", - заявив він.

"Є інший спосіб повернути цю територію. Дипломатичною мовою це зветься "реінтеграція", тобто просто повернення території до суверенної влади України.  Це невідворотньо", - заявив Порошенко. 

"Перше, для цього необхідно забезпечити припинення вогню. Був розброблений план, який імплементований у Мінські угоди. Перше - ми робимо лінію, "лінія зіткнення" станом на 19 вересня, за якою буде діяти режим особливого місцевого самоврядування. Друге - такий режим наступить тоді, коли відбудеться вільне волевиявлення громадян, свободні вибори", - зазначив президент.

Порошенко підкреслив, що представники Донецької та Луганської областей, обрані на таких виборах, будуть брати участь у переговорах про режим місцевого самоврядування.

"Вибрані народом на чесних виборах ... представники Донецька і Луганська, а не "парашутисти", які туди посаджені Росією, братимуть участь у переговорах про режим місцевого самоврядування: як формується місцева влада, на який термін і що необхідно зробити, щоб ті, хто живе на Донбасі, відчували себе повноправними членами суспільства, яким чином повинні бути захищені Їхні мовні, культурні та інші права", - пояснив Порошенко.

При цьому, за його словами, неконтрольована ділянка кордону між Україною та РФ має бути контрольована інспекторами ОБСЄ на першому етапі, а на другому - відновлений український державний суверенітет над цією ділянкою кордону. 

Також Порошенко разом з контролем кордону підкреслив необхідність перекриття каналу поставок в Україну найманців з РФ та контрабандної зброї.

Тоді, за словами Порошенка,  проведення місцевих виборів на непідконтрольних України територіях Донбасу можливе у 2015 році.

"Вибори можуть бути проведені навіть цього року. Але для цього потрібно виведення всіх іноземних військ", - заявив Порошенко.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
09:17
Комбінований удар по Україні: сили ППО збили 22 ракети, 2 з яких Х-22 та 14 "Шахедів"
09:14
Внаслідок обстрілів призупинена робота вокзалу у Дніпрі
09:06
Інтерв'юВ.о. міністра спорту: Якщо взяти абсолютне значення, то кількість заброньованих футболістів – це невелика частина
08:58
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник РФ – носій ракет Х-22
08:55
фото, доповнено Ракетний удар росіян: у Дніпрі 2 загиблих, у Синельниковому – 6, серед них 2 дітей
08:32
Росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ на 6-ти напрямках: за добу 82 боєзіткнення
08:17
Речницю Сил оборони півдня Гуменюк звільнили
Усі новини...