У Швейцарії порушили справу на соратника Яценюка. Мартиненко: Це маніпуляції

Неділя, 22 березня 2015, 12:10

У Швейцарії порушено кримінальну справу проти депутата від "Народного фронту" Миколи Мартиненка.

Про це у своєму блозі на Українській правді повідомив нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко.

"Підтвердження цього я отримав від Генеральної прокуратури Швейцарії", - зазначив він.

"З огляду на те, що кримінальні справи у Швейцарії є секретною інформацією, в цьому листі завуальовано, але водночас досить однозначно підтверджується справа проти Мартиненка", - додав Лещенко.

 

"Офіс Генерального прокурора Швейцарії з 2013 року здійснює кримінальне розслідування проти українського громадянина за підозрою в хабарництві (стаття 322 абзац 2 кримінального кодексу Швейцарії). На даний момент ми не можемо надати вам більш детальну інформацію з цього приводу.

Будь ласка, зауважте, що, як правило, робота офісу Генерального прокурора Швейцарії, є конфіденційною. В жодному разі ми не розкриваємо назви компаній та осіб, які можуть бути частиною наших процедур", - йдеться у листі.

Наприкінці грудня 2014 року чеська газета Pravo повідомила, що справу в Швейцарії відкрито проти Мартиненка за отримання хабаря від компанії-постачальника обладнання для атомних електростанцій Skoda JS, де пізніше було проведено обшук.

Журналісти швейцарської газети SonntagsZeitung з'ясували, що Мартиненко підозрюється в отриманні хабаря в розмірі 30 мільйонів франків, які були заблоковані на рахунках в банку Hottinger в Швейцарії. Там керівництво фінустанови помітило підозрілі транзакції та поскаржилося правоохоронцям. 

За документами, гроші були спрямовані на рахунки Мартиненка за "договорами про консультування".

Справа проти Мартиненка була порушена 15 серпня 2013 року. Восени 2014 року депутат навіть був запрошений на допит до Швейцарії, яка гарантувала йому безпечний в'їзд до країни.

Також Лещенко зазначив, що у Швейцарії Мартиненко найняв адвоката, "який поки що безуспішно спробував розморозити хоча би 100 тисяч франків для того, щоб Мартиненко міг з ним розрахуватися".

Зазначимо, статтю у  SonntagsZeitung написала учасник синдикату "Оффшорлікс" Катерина Босс, а саме видання є провідним у Швейцарії.

Як зазначають джерела Української правди, знайомі з ситуацією, саме з причини порушення кримінальної справи Мартиненко є "невиїзним" і не залишає межі України.

У свою чергу у прес-службі Мартиненка заявили, що "звинувачення на його адресу з боку Сергія Лещенка є маніпуляцією та складовою інформаційної війни".

"Усі гучні заяви і "докази" Лещенка побудовані на маніпуляціях та використанні "жовтих" або проплачених газетних статей.  Спочатку це була "жовта" чеська газета Pravo, пов’язана з російським фінансуванням. Ціль тієї публікації - прибрати чеського конкурента  (компанію "Шкода") Росії по добудові в Україні енергоблоків на Хмельницькій АЕС. Росія давно саботує цю добудову (тобто посилення енергонезалежності України)", - йдеться у  заяві Мартиненка.

"Тепер Лещенко маніпулює відповідями швейцарської прокуратури. Всі намагання Лещенка очорнити мене і "Народний Фронт" – це інформаційне кілерство. Подібні заяви - складова великої дискредитаційної кампанії проти уряду і "Народного фронту", спікерами якої є не лише цей депутат, але й деякі корумповані чиновники, яких відсторонив уряд",  - заявив він.

Мартиненко також  заявив, що цю тему "планується розкручувати також на деяких олігархічних телеканалах в Україні".

"Тут не можна виключати появи нових замовних статей у пресі, в  тому числі закордонній", - заявив Мартиненко. Він додав, що швейцарська SonntagsZeitung "є одним з небагатьох іноземних видань, дозволених для поширення в Росії, а частина її тиражу там і друкується". 

Українська правда 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...