Fitch пророкує "Укрексімбанку" й "Ощадбанку" дефолт

Понеділок, 23 березня 2015, 12:41

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента "Укрексімбанку" й "Ощадбанку", а також рейтинги їхнього пріоритетного боргу в іноземній валюті до рівня "CC" із "CCC".

Про це йдеться в прес-релізі агентства, передає "Інтерфакс-Україна".

Fitch також підтвердило довгострокові РДЕ банків у національній валюті на рівні "CCC".

Зниження рейтингів відображає думку Fitch про можливий дефолт двох банків.

"Рейтингова дія є наслідком заяви Міністерства фінансів України 13 березня 2015 року про реструктуризацію зовнішнього суверенного боргу. У заяві міністерство вказало, що зовнішній борг Укрексімбанку й Ощадбанку разом з боргом деяких інших квазісуверенних позичальників буде додано до програми реструктуризації. Водночас міністерство зазначило, що відносно кожної організації проводитиметься окрема процедура з урахуванням конкретної ситуації", - повідомляється в прес-релізі.

Fitch при цьому зазначає, що в "Укрексімбанку" в обігу є два великі випуски єврооблігацій: на 750 млн доларів із погашенням 27 квітня 2015 року і на 600 млн доларів із погашенням 22 січня 2018 року.

Ощадбанк, у свою чергу, має єврооблігації на 700 млн доларів із погашенням 10 березня 2016 року і на 500 млн доларів із погашенням 20 березня 2018 року.

"Банки ще не заявляли публічно про можливу реструктуризацію свого боргу. Крім того, в березні Ощадбанк виплатив купони за двома своїми випусками єврооблігацій. Зокрема одну виплату було здійснено минулого тижня після заяви міністерства. Fitch розглядає дефолт як імовірний з урахуванням заяви міністерства, а також того, що банки перебувають у 100-відсотковій власності держави. Водночас інформація про окрему процедуру для кожного банку й відсутність заяв від банків про можливу реструктуризацію означає, що дефолт ще не є неминучим", - ідеться в документі.

Підтвердження довгострокових РДЕ "Укрексімбанку" й "Ощадбанку" в національній валюті на рівні "CCC" свідчить про той факт, що їхніх зобов'язань у національній валюті не торкнеться процес реструктуризації.

"Нині банки зберігають доступ до ліквідності в національній валюті, зокрема через Національний банк України. Хоча кредитоспроможність банків у національній валюті й далі зазнає значного тиску через слабку якість активів і слабку прибутковість, дуже складне операційне середовище й обмежену можливість держави надавати підтримку", - вважають експерти Fitch.

Підтвердження рейтингів підтримки Укрексімбанку й Ощадбанку на рівні "5" і перегляд рівнів підтримки довгострокових РДЕ з "CCC" на "немає рівня підтримки" свідчать про думку Fitch, що підтримка в іноземній валюті банкам не буде надана.

Рейтингів стійкості банків "CCC" рейтингова дія не торкнулася, оскільки Fitch отримало недостатньо нової інформації щодо їх кредитоспроможності на самостійній основі після аналізу, проведеного в січні 2015 року.

"Fitch, зокрема, не має даних щодо поточної позиції валютної ліквідності в Укрексімбанку, тобто про те, наскільки він міг би провести майбутні виплати за єврооблігаціями без реструктуризації. Станом на 26 січня 2015 року банки не закумулювали достатньо іноземної валюти для виплат по єврооблігаціях з термінами, що настають", - повідомляється в прес-релізі.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...