Кучма: Чи буде мир в Україні - вирішує Кремль

Понеділок, 30 березня 2015, 17:05

Другий президент України Леонід Кучма закликає світ вимагати від Росії виконання Мінських домовленостей.

Про це Кучма сказав в інтерв'ю центральному китайському телеканалу CCTV, передає Інтерфакс-Україна.

"Головна складність одна і залежить тільки від однієї сторони - не від України, немає від так званих "ДНР" та "ЛНР", не від світової спільноти, а від російської сторони. Бути чи не бути миру в Україні - це все вирішується в Кремлі", - сказав він.

При цьому Кучма підкреслив, що поки що Росія не хоче миру.

"Сьогодні я часто кажу, що все залежить від Бога, але Бог далеко, і не всі визнають його існування, ніяк до нього не допросишся, - і від пана Путіна. Тому все залежить від того, як Москва буде далі дивитися на розвиток подій в Україні. Поки ми не бачимо, щоб вона хотіла миру тут ", - сказав Кучма.

Він зазначив, що ті умови, які сьогодні висуваються, вони неприйнятні для української сторони. "Ми не хочемо сьогодні мати поруч ще одне вогнище напруженості за прикладом того ж Придністров'я, Абхазії чи Південної Осетії. Все питання в тому, що і у Європейського союзу, і у тих лідерів, які дали згоду на підписання документа у Мінську - я маю на увазі пані Меркель і пана Олланда - ніяких сумнівів в цьому плані немає. Вони сьогодні виступають за таке мирне вирішення проблеми", - сказав він.

На його переконання, єдина сьогодні можливість - це щоб світова спільнота вимагало від російської сторони чіткого виконання цих домовленостей. "У тому числі, і Китайська Народна Республіка, тому що Китайська Народна Республіка підписала Будапештський меморандум про надання гарантій безпеки України. І, на превеликий жаль, китайська сторона поки, скажімо так, обходить цю проблему. На превеликий жаль", - додав Кучма.

Він висловив жаль у зв'язку з тим, що ці угоди не виконані. "Не виконуються не українською стороною, а протилежною стороною", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування