Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Естонія просить НАТО збільшити присутність у країні - ЗМІ

Неділя, 12 квітня 2015, 19:56

Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес просить керівництво НАТО розмістити на території балтійських країн принаймні бригаду військовослужбовців.

Про це Ільвес розповів в інтерв'ю британській газеті The Telegraf.

Президент Естонії переконаний, що у разі військової агресії з боку Росії сили швидкого реагування НАТО не встигнуть прийти на допомогу його країні, а  можливість того, що Естонія опиниться в епіцентрі наступного великого кризи у світі, виглядає цілком реально.

"Ми спостерігаємо драматичне збільшення числа польотів російської військової авіації, ми бачили раптові навчання на нашому кордоні. Ми бачимо все зростаючий рівень антагоністичний і загрозливою риторики, в якій Естонія не згадується, але ми входимо до групи країн, яка згадується самим загрозливим способом", - пояснив Ільвес.

"Скільки їм (силам НАТО) знадобиться, щоб дістатися сюди? Тиждень? П'ять днів? Але якщо ви спостерігаєте за навчаннями, які проводяться нашим сусідом (РФ), то вони орієнтуються на миттєвий удар. У разі нападу тут все буде закінчено за чотири години", - заявив Ільвес.

На його думку, ситуація з безпекою в Європі сильно змінилася з 1997 року і пропонує розмістити на території країн Балтії, як мінімум, бригаду альянсу.

Наразі армія Естонії налічує лише 5300 солдатів і не має власної авіації.  

НАТО не розмістила на території Естонії та інших балтійських країн постійного військового контингенту.  Причина в "базовому договорі", який НАТО в 1997 році підписала з Росією, і згідно з яким НАТО не може на постійній основі розміщувати збройні підрозділи на схід від ФРН.

Німецька хвиля

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: