Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лавров: про миротворців у Берліні не говорили, але говорили про "блокаду"

Вівторок, 14 квітня 2015, 12:02

Українську ініціативу про введення миротворчого контингенту на Донбас на зустрічі міністрів закордонних справ країн "Нормандської четвірки" 13 квітня не обговорювали.

Про це сказав міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров журналістам за підсумками міністерської зустрічі в "нормандському форматі", повідомляє МЗС РФ.

"Про неї (ідею) згадав наш український колега Павло Клімкін. Але якогось розвитку ця ідея не отримала, й інші міністри її не коментували", - сказав голова зовнішньополітичного відомства РФ.

За словами Лаврова, "це була дуже довга, але корисна зустріч".

"Ми обговорювали хід виконання Мінських домовленостей. Було чимало суперечливих ідей, але в підсумку вдалося відстояти чистоту того, про що домовилися в Мінську 12 лютого глави держав "нормандської четвірки", - сказав він.

Лавров наголосив, що спеціальний представник голови ОБСЄ Тальявіні і керівник Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Апакан підтвердили, що "порушення (домовленостей щодо Донбасу) трапляються з обох боків".

Тому голови МЗС України, Росії, Німеччини й Франції в заяві закликали до припинення будь-яких інцидентів і суворого виконання домовленостей щодо припинення вогню й відведення всіх важких озброєнь.

Лавров наголосив, що сторони домовилися, що крім тих типів озброєнь, які необхідно відвести відповідно до Мінських домовленостей, треба відвести від лінії розмежування озброєння калібром менше 100 мм і танки.

"Ми також наголосили, що Мінські домовленості мають виконуватися в повному обсязі, не тільки у військовій частині, але й політичній, економічній і гуманітарній", - сказав голова МЗС РФ.

"Неправильно й шкідливо, що триває економічна блокада Донбасу, не виплачуються соціальні допомоги й пенсії", - заявив Лавров.

За його словами, Контактна група, у якій присутні Києва, Луганська, Донецька, Росії й ОБСЄ має створити робочі підгрупи з конкретних напрямків урегулювання, включаючи військові питання й безпеку, економічне відновлення Донбасу, гуманітарну сферу й питання політичної й конституційної реформи.

"Ми закликали Контактну групу якомога швидше утворити чотири робочі підгрупи з усіх цих напрямків, які повинні негайно почати роботу. Розуміємо, що виконання цього заклику займе якийсь час, але мене обнадіює наша спільна рішучість домагатися конкретизації всіх кроків, погоджених нашими лідерами. Найближчим часом ми можемо побачити конкретний результат", - сказав Лавров.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування