Заступник міністра енергетики має спільний бізнес з Коломойським - ЗМІ

Вівторок, 14 квітня 2015, 14:57

Заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігор Діденко є бізнес-партнером олігархів Ігоря Коломойського та Генадія Боголюбова.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми" – проекту Радіо Свобода на Першому телеканалі.

Діденко разом з Коломойським і Боголюбовим є співвласниками компанії "Протон-21" – лабораторії електродинамічних досліджень, тобто компанією, яка має займатися певним типом інновацій.

Як йдеться на сайті фірми, вона має на меті "створення нової безпечної технології утилізації радіоактивних відходів".

Згідно з даними Єдиного державного реєстру, "Протон-21" має великий уставний фонд – 123 мільйони гривень, з яких частка Діденка становить більше 15 мільйонів гривень (12,5%) при тому, що на основній роботі заступник міністра отримує максимум 18 тисяч гривень на місяць.

 

Таку ж долю, як у Діденка, у статутному фонді має Станіслав Адаменко – вчений та винахідник. Мільярдери Коломойський та Боголюбов мають більші частки – по 46 мільйонів гривень кожен.

Діденко став співвласником "Протон-21" у 2008 році. З того ж часу це дослідне підприємство не патентувало жодного винаходу. Останній патент лабораторії був зареєстрований у 2004 році.

Керівництво компанії відмовилось від спілкування з журналістами, а на територію підприємства у місті Вишневе під Києвом їх не пустила охорона.

Сам Діденко не бачить конфлікту в тому, що "Протон-21" займається діяльністю у галузі, якою керує Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

"Підприємства, що належать до сфери управління Міністерства не мають контрактних стосунків з ТОВ "Протон-21" і не проводять переговори про укладання угод з ТОВ "Протон-21". Зазначу, що у своїй діяльності на посаді заступника міністра енергетики та вугільної промисловості я дотримуюсь усіх вимог чинного антикорупційного законодавства України", – йдеться у відповіді Діденка на запит журналістів.

Також заступник міністра не бачить нічого незаконного у своєму спільному з олігархами бізнесі. За його словами, він знайомий з Коломойським "ще з минулого сторіччя".

"Наші стосунки є такими, що не виходять за рамки коректних загальнолюдських цінностей, діючої Конституції та чинного законодавства України", – зазначив Діденко.

Водночас журналісти програми "Схеми" стверджують, що цей спільний бізнес є першим ґрунтовним доказом існування формального зв’язку між впливовим в Україні олігархом та чиновником високого рангу.

Саме завдяки безпосередній – свідомій чи не свідомій – участі іденка на державних посадах фінансово-промислова група "Приват" на чолі з олігархом Коломойським отримала контроль над низкою стратегічних державних підприємств, серед яких нафтовидобувна "Укрнафта", нафтопереробна "Укртатнафта" та нафтотранспортна "Укртранснафта", зазначають журналісти.

Завдяки цим підприємствам групі "Приват" вдалося організувати повний цикл – від видобутку нафти, її транспортування, виробництва з неї нафтопродуктів, до їхнього продажу автовласникам– і стати найбільшим гравцем на ринку видобутку нафти і нафтопродуктів в Україні, йдеться в розслідуванні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування