Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кремль вирішив використовувати загрозу на Донбасі для тиску - Stratfor

Середа, 15 квітня 2015, 16:31

Нинішня стратегія Кремля полягає в тому, щоб використовувати підконтрольні бойовикам регіони на сході України як важіль тиску в переговорах із Києвом.

Як пише "Апостроф", про це йдеться у звіті американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor від 13 квітня, присвяченому ситуації на сході України.

У ньому зазначається, що США починають підготовку українських військових на заході країни. 173-тя бригада повітрянодесантних сил США, яка нині перебуває в Італії, має розпочати тренування Національної гвардії України вже до 20 квітня.

11-12 квітня перші американські десантники й відповідне обладнання вже доставили до Львова. Крім того, конвой із близько 50 військовослужбовців батальйону тилового забезпечення бригади відбув до України через східну Європу. Тиловики відповідатимуть за фактичне розгортання американських інструкторів.

"Прибуття цих сил і засобів значно стурбувало уряд Росії, але не використовується росіянами як привід для початку звинувачень на адресу НАТО й США", - зазначають аналітики Stratfor.

"Це говорить про безпосередній інтерес в Україні з боку Москви. Російські лідери критикують зростання присутності сил Північноатлантичного альянсу у східній Європі, однак прийняли рішення дозволити ситуації на сході України стабілізуватися", - вважають вони.

На думку експертів, Москва не робить усе можливе для повного виконання мінських домовленостей, але все ж "утримує конфлікт на Донбасі на низькому рівні інтенсивності, щоб не викликати бурхливої реакції українських військових чи не допустити звернення Києва до європейських країн щодо посилення санкцій".

"Оскільки складне економічне становище в Росії й труднощі, пов'язані з логістикою, виключають значну ескалацію конфлікту, нинішня стратегія Кремля полягає в тому, щоб використовувати підконтрольні сепаратистам регіони як важіль тиску в ході переговорів із Києвом", - ідеться у звіті.

Аналітики Stratfor також вважають, що Україна зацікавлена в демонстрації того, що Росія не хоче співпрацювати у питанні запровадження повного режиму припинення вогню.

Тому представники Києва знову почали звинувачувати проросійськи налаштованих "сепаратистів" в ескалації конфлікту на сході країни – збільшення випадків порушення режиму припинення вогню в Донецьку й Широкиному в останні вихідні.

Особливо це наголошувалося напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки", яка відбулася 13 квітня в Берліні, йдеться у звіті.

У ньому зазначається, що угоди "Мінськ-2" так і не було повністю втілено в життя, але "базовий сценарій діяльності в регіоні було встановлено".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування