Порошенко підписав указ про евакуацію українців з Непалу, де вже понад 4 тисячі жертв

Вівторок, 28 квітня 2015, 14:29

Президент Петро Порошенко підписав указ про невідкладну евакуацію громадян України з Непалу, який зазнав значних руйнувань внаслідок землетрусу.

Про це повідомляє прес-служба президента.

Цим указом він доручив Кабміну організувати невідкладну евакуацію громадян України з Непалу, зокрема – виявити осіб, які потребують такої евакуації, узгодити необхідні умови з владою країни, оповістити українців про початок евакуації, доставити їх в Україну державними літаками.

Також уряду доручено профінансувати такі заходи.

Згідно з повідомленнями українського МЗС, станом на 13:00 вівторка відомо про 187 українців на території Непалу, 61 з них досі не вийшов на зв'язок після землетрусу.

Наразі у пункті збору в консульстві України в Катманду перебувають 15 громадян, ще 45 перебувають на постійному зв’язку з консулом.

Поляки допомогли евакуювати п'ятьох громадян України за маршрутом Катманду – Делі – Варшава. Посольство України в Польщі забезпечуватиме їх відправку до України.

Крім того, за інформацією від консула в Катманду, ще чотири громадянина відлетіли самостійно.

Для зв'язку з приводу евакуації працюють наступні гарячі лінії: МЗС (+38 044 238 16 57) та посольства України в Індії (+918 826 29 72 18, +977 144 165 44, +977 144 167 67), а також телефон співробітника посольства: +977 981 305 75 40.

За даними влади, число загиблих у Непалі вже досягло 4,3 тисячі осіб і може перевищити 6 тисяч осіб, повідомляє "Інтерфакс".

Раніше прем'єр-міністр Непалу Сушил Коірала повідомив, що кількість жертв землетрусів може зрости до 10 тисяч людей.

Влада Непалу не справляється з завданням порятунку потерпілих з-під уламків. Вона готова прийняти будь-яку допомогу - від ковдр і вертольотів до лікарів і водіїв, передає BBC.

"У нас є підстави вважати, що під завалами є люди, які вижили, але в нас немає обладнаня, щоб дати раду з цією ситуацією. У долині Катманду обрушилися великі будинки і незрозуміло, як витягти людей. Не вистачає потрібного обладнання", - сказав міністр фінансів країни Рам С. Махат в інтерв'ю Bloomberg.

Уряд Непалу просить інші країни надати спеціальні гуманітарні матеріали й медичні команди, а також експертну допомогу.

Витрати на відновлення Непалу після найбільш руйнівного землетрусу за 81 рік перевищать $10 млрд, або 50% непальського ВВП, заявив Махат.

Геологічна служба США вважає, що загальний збиток буде більшим за ВВП країни, пише The Wall Street Journal.

Головний економіст консалтингової фірми IHS з Азійсько-Тихоокеанського регіону Раджів Бісвас вважає, що на відновлення країни в найближчі 5 років піде не менше $5 млрд.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News