У Росії розповіли, коли космічний корабель "Прогрес" впаде на землю

Середа, 29 квітня 2015, 10:44

Російська космічна вантажівка "Прогрес М-27М", у разі якщо з нею не вдасться встановити зв'язок, може зійти з орбіти 3-4 травня.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на джерело в ракетно-космічної галузі, яке займається балістичним забезпеченням російських космічних апаратів.

"На поточній орбіті корабель може перебувати до 3-4 травня, але не більше. Після цього він увійде в атмосферу", – сказав співрозмовник агентства.

Враховуючи, що корабель не стабілізовано і він обертається навколо своєї осі, його падіння може відбутися ще раніше.

"В цьому випадку падіння може прискоритися, але незначно", – сказав співрозмовник.

За даними російських засобів вимірювання, у вівторок корабель після відділення від ракети-носія перебував на орбіті з перигеєм 193 км і апогеєм 278 км. Нормальна орбіта "Прогресу" після розстикування з третьою сходинкою "Союзу" мала мати параметри 193 на 238 км.

Джерело зазначило, що неправильну орбіту, на яку ракета-носій "Союз-2.1, а" вивела "Прогрес", можна компенсувати за рахунок можливостей самого корабля. А неконтрольоване обертання корабля ніяк не впливає на можливість зв'язку з Землею, оскільки на "Прогресах" встановлені всеспрямовані антени.

За його словами, вся ракетно-космічна галузь стурбована тим, що сталося, оскільки нештатна ситуація трапилася з кораблем, який використовується у пілотованих програмах.

У середу в районі 4 годин ранку росіяни здійснили спробу встановити зв'язок з кораблем, але вона була безуспішною. Протягом дня середи будуть здійснені ще п'ять таких спроб.

Як відомо, ракета-носій з "Прогресом" стартувала з "Байконура" у вівторок о 10:09 ранку, однак не вивела вантажівку на потрібну орбіту. У свою чергу корабель не відправив на землю телеметричну інформацію. У нього також не відкрилися дві з п'яти стикувальних антен.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування