Президенту й голові СБУ дали поради, як поліпшити систему пропуску на Донбасі

Середа, 29 квітня 2015, 14:50

Організація "Донбас СОС" закликає керівництво України вдосконалити механізм перетину громадянами й транспортними засобами лінії розмежування з неконтрольованими територіями на Донбасі.

Про це йдеться у відкритому зверненні громадської організації до президента Петра Порошенка й голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка, де також окреслено основні проблеми чинної системи.

"Насамперед, необхідно створити Єдиний центр з обробки документів. Бажано, щоб його місце розташування не афішувалося й він був за межами районів проведення антитерористичної операції", - вважають волонтери.

Пункти прийому документів, на їхню думку, треба створити у всіх великих містах Донецької, Луганської, Харківської, Дніпропетровської й Запорізької областей, у Києві, усіх обласних центрах і в інших містах України у пропорційній залежності від кількості зареєстрованих там переселенців, відповідно до даних Мінсоцполітики.

У таких пунктах прийому мають перебувати декілька співробітників силових відомств, які перевірятимуть справжність документів, і оператори, які будуть сканувати, збирати і відправляти документи на обробку в Єдиний центр.

"Також має бути можливість подачі документів в електронному вигляді. Важливо, щоб подання документів здійснювалося шляхом заповнення анкети на офіційному сайті СБУ (чи на окремому, спеціально призначеному для цього ресурсі). Заповнення анкети треба організувати так, щоб система автоматично сповіщала про помилку, якщо були заповнені не всі пункти чи додано не повний комплект документів", - пропонує "Донбас СОС".

Якщо після подачі документів кожному запиту буде присвоюватися індивідуальний номер, за ним можна буде перевірити стадію готовності перепустки на сайті без додаткового введення персональних даних, вважають там.

На сайті СБУ чи окремому ресурсі для отримання перепусток, на думку волонтерів, має бути: чітко прописана процедура отримання перепустки й список необхідних документів для його отримання; оперативна інформація щодо чинних коридорів; контакти тих центрів, де приймають документи; механізм перевірки готовності перепустки.

Кожен блокпост повинен бути обладнаний доступом в інтернет (3G), щоб представник прикордонної служби мав прямий доступ до бази, радять в організації/

На блокпосту також має бути обладнано пункт прийому документів, а також там треба встановити систему відеоспостереження й опечатану скриньку для прийому скарг.

Для тих громадян, які хочуть покинути неконтрольовану Україною територію й не мають можливості відправити документи, "Донбас СОС" пропонує розробити спрощену систему виїзду – щоб люди могли повідомити про бажання виїхати телефоном, назвавши свої дані, номер і серію документів, узгодити дату виїзду й "коридор".

Таких людей можна вносити до окремого списку, а на блокпосту проводити за загальною процедурою огляду й пропуску. А якщо вони захочуть знову в'їхати на підконтрольну бойовикам територію, то будуть отримувати перепустку за загальними правилами, пропонують волонтери.

А з порушеннями закону посадовими особами, хабарництвом і хамством на блокпостах має розбиратися керівництво, вважають у "Донбас СОС".

Там наполягають на проведенні службових розслідувань у відношенні відповідальних за неефективну роботу пропускної системи й притягненні їх до відповідальності

В організації чекають відповіді на свої пропозиції й додають, що готові до подальшої роботи над удосконаленням механізму пропускної системи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування