Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Прем'єр Молдови опинився в епіцентрі скандалу через підробку диплома

Середа, 29 квітня 2015, 17:27

Генеральний інспекторат поліції (ГІП) Молдови порушив кримінальну справу за підозрою у фальсифікації документів про освіту прем'єр-міністра Кирила Габурича.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Молдови Олег Балан, передає Інтерфакс-Україна.

"Досі матеріали цієї справи розглядалися в рамках кримінального процесу. Сьогодні було ухвалено рішення про порушення кримінальної справи за ст. 361 (1), що передбачає кримінальну відповідальність за виготовлення, зберігання, продаж або використання підробних документів. Тому що мова йде про людину, котра обіймає державну посаду, матеріали справи буде передано в прокуратуру, яка прийме рішення про те, хто веде цю справу далі", - заявив Балан.

Інформацію про порушення кримінальної справи підтвердив в соціальних мережах і депутат парламенту Молдови від Ліберальної партії Валеріу Мунтяну. Протягом двох місяців він писав запити в міністерства освіти та інші установи, намагаючись з'ясувати, де і яку освіту отримав Габуріч.

"Нарешті, наші зусилля дають результати", - написав Мунтяну, звернувшись до генерального прокурора з проханням заслухати його у цій справі як свідок, який провів своє розслідування.

Як пишуть молдовські ЗМІ, зараз у Габуріча немає певного статусу в цій кримінальній справі, проте не виключено, що йому буде присуджено статус підозрюваного, заявив глава Кримінального переслідування Генерального інспекторату поліції Георге Малик.

Як повідомлялося, наприкінці березня за запитом Мунтяну міністр освіти Майя Санду надала інформацію про освіту Габуріча в Коледжі мікроелектроніки, Економічної академії та Слов'янському університеті.

Мунтяну зазначив, що Габуріча не могли зарахувати в Економічну академію в 1995 році, як це написано в документах. Виходячи з представленої інформації, на цей момент у нього не було ні атестата про середню освіту, ні ступеня бакалавра, на підставі яких можна було вступити до вузу.

Раніше прес-служба уряду прокоментувала дану ситуацію, повідомивши, що офіційно представлене прем'єр-міністром резюме "містить всі необхідні дані про здобуту освіту", а також, що "у відповідний період у вищі навчальні заклади країни приймали і без диплома про ступінь бакалавра".

Це повідомлення викликало ще більше запитань, оскільки, виходячи з резюме, на момент надходження у К.Габуріча не було документів про закінчення середньої школи або ліцею. Крім того, в ході розслідування з'ясувалося, що Габуріч був виключений з Економічної академії, і незрозуміло на якій підставі його зарахували в Слов'янський університет.

Габуріч очолив уряд Молдови 18 лютого 2015.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:59
Прикордонники дали бій російській ДРГ на Сумщині
09:58
"Я не повторю помилки Луцького". Інтерв’ю з Ксенією Семеновою про те, що чекає на НАУ
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, є постраждалі
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
Усі новини...