Росія хоче розкласти для нас "пастки", ми не повторимо помилку - Яценюк

П'ятниця, 15 травня 2015, 11:26

Україна буде закуповувати щонайменше 50% необхідного обсягу газу у Євросоюзі, аби не потрапити у пастку Російської Федерації.

Про це заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у Верховній Раді, відповідаючи на запитання депутатів.

"Я розумію, що Росія хоче розкласти для нас "ловушки", щоб ми відмовилися від європейського газу, який інколи по ціні може бути на декілька відсотків вищий, щоб ми перейшли виключно на російський ресурс, а потім у найскладніший момент для України сказати: "Купуєте 100% газу по ціні, яку ми вам будемо диктувати", - заявив він.

"Ми не повторимо помилку, яка була зроблена декілька років тому. Саме тому уряд прийняв рішення: мінімальний баланс газу – це 50 на 50 (відсотків – ред.)", - заявив Яценюк.

"Мінімум, який ми будемо закуповувати у Європейського Союзу, – це 50% газу", - наголосив він.

Яценюк додав: "Після останніх перемовин у Франції – я не можу говорити подробиці цих перемовин, – ми зараз купуємо газ у п’яти європейських компаній. Ми сподіваємось, що обсяги придбання газу і ціна європейського газу будуть ще більш конкуретна, ніж вона є сьогодні".

Яценюк зазначив, що у цьому році буде декілька інвестиційних форумів. "Для нас важливо, щоб в українську газотранспортну систему зайшли європейські інвестори".

Він наголосив, що, відповідно до закону, тільки американські і європейські компанії можуть спільно з Україною буди співінвесторами компанії з управління ГТС. Україна ж має володіти 51% цієї компанії.

"Шановні європейські друзі, ми у вас не просимо грошей. Ми вам кажем: заходьте сюди, інвестуйте в українську газотранспортну систему. Давайте разом робити прибутковий українсько-європейській бізнес. І це буде найкраща відповідь російській агресії", - заявив прем’єр.

Яценюк також сказав: "Ми вимагаємо від російського "Газпрому" відшкодування на користь України 16 мільярдів доларів США. Також ми вимагаємо перегляду транзитного газового контракту, збиткового для України – і це є частиною нашої судової процедури".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News