Бойовики хочуть собі особливий статус, окрему державу й визнають Крим Україною

П'ятниця, 15 травня 2015, 16:23

Лідер бойовиків формування "ДНР" вважає, що незаконне об'єднання є окремою державою.

Про це він заяви журналістам у п'ятницю, передає Інтерфакс-Україна.

"Ми не автономія, ми не федерація, ми окрема держава ДНР. У жодному разі ми не побудуємо відносини з Києвом так, начебто ми є частиною України. Якщо є найменший шанс розв'язати питання мирним шляхом, його не можна згаяти", - сказав Захарченко.

При цьому він налаштований на вибудовування партнерських відносин з Києвом у перспективі. "Ми повинні вибудувати добросусідські й партнерські відносини з Києвом", - сказав глава ДНР.

Захарченко заявив, що формування продовжить дотримуватися обраного курсу на самостійність.

"Ніхто не змусить нас згорнути зі шляху, обраного рік тому. Ми показали, що відбулися як самостійна держава, відбулися в держбудівництві й війні. Показали, що можемо не тільки воювати, але й будувати ту країну, про яку мріємо", - сказав Захарченко.

Напередодні на сайті сепаратистської агенції були оприлюднені пропозиції по внесенню змін до української Конституції. Бойовики пропонують внести окремий параграф про особливий правовий статус окремих районів Донецької й Луганської областей.

При цьому в документі пропонується надати право "окремим районам" ухвалювати рішення " про вступ в асоціацію зі створенням загальних структур управління".

"Окремі райони з особливим статусом (або їх асоціації) є невід'ємною складовою частиною України й у межах повноважень, визначених Конституцією, окремими законами України, а також угодами по розмежуванню повноважень між цими районами, їх асоціаціями й Кабміном, міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади України, самостійно вирішують питання, віднесені до їхнього ведення", - сказано в проекті.

Також бойовики хочуть одержати право формувати виборчі комісії, які б підкорялися тільки їм. При цьому керівництво окупованих територій сподівається, що Україна буде забезпечувати ним фінансову самостійність, закріпить за їхніми бюджетами джерела фінансування, а також закріплення фінансування з Держбюджету "на держпідтримку соціально-економічного розвитку цих районів", а також просто фін допомогу "і здійснення інших форм фінансового співробітництва".

Крім того, вони сподіваються на введення спеціального економічного режиму здійснення господарської й інвестиційної діяльності.

Також вони розраховують на окреме правове регулювання, право створювати народну міліцію.

При цьому бойовики хочуть самі регулювати питання сільського господарства, туризму, історико-культурних заповідників, транспорту, автодоріг, використання російської мови.

Вони також самі хочуть мати право на проведення місцевих референдумів, виборів, містити договори з іноземними державами з питань, пов'язаних з діяльністю окремих районів з особливим статусом.

Правосуддя в окремих районах здійснюється судами, які входять у єдину систему судів України, органи прокуратури також пропонується ввести в єдину систему прокуратури України.

При цьому в статті 118 про те, що "Виконавчу владу в областях і районах, містах Києва й Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації", вони пропонують внести пункт, що "ця стаття не застосовується щодо окремих районів з особливим статусом, у яких повноваження місцевої державної адміністрації здійснюють органи місцевого самоврядування".

При цьому бойовики визнають Крим частиною України й пропонують внести в систему адміністративно-територіального устрою України "окремі райони з особливим статусом Донецької й Луганської областей, області, райони, міста, райони в містах, селища й села".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...