Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія розслідує свою чергову космічну невдачу

Неділя, 17 травня 2015, 17:29

Роскосмос затвердив склад аварійної комісії з розслідування аварії ракети-носія "Протон-М" з мексиканським супутником зв'язку "МексСат-1", який ракета мала вивести на орбіту.

Як повідомляє ТАСС, комісію очолив глава Роскосмосу Ігор Комаров, заступник голови комісії - заступник гендиректора "Центру імені Хрунічева" (підприємство-виробник ракети "Протон"), Олександр Медведєв. 

Американський учасник запуску "Протона" проведе власне розслідування обставин аварії. 

У РФ заявили, що російські структури, включно з Роскосмосом, не несуть матеріальної відповідальності у зв'язку з аварією ракети: страхування супутника здійснила компанія Marsh (Marsh and McLennan), велика міжнародна страхова структура, заснована в США.

Згідно з повідомленням ЗМІ, супутник "МекСат-1" був застрахований на суму близько $400 млн.

Організатором пуску була компанія International Launch Services / ILS, мажоритарна частка в якій належить російському Державному космічному науково-виробничому центру імені М. В. Хрунічева. Там підтвердили, що "запуск був комерційно застрахований".

Російські ЗМІ з посиланням на джерела в ракетно-космічній галузі повідомили, що одним з факторів аварії ракети  може бути недостатня якість технічного контролю виробництва ракет-носіїв "Протон-М".

Як відомо, "Протон-М" стартував з Байконура 16 травня в 8:47 мск, розгінний блок з супутником повинні були відокремитися від носія в 08:57 мск. За даними Роскосмосу, аварія сталася на 497-й секунді польоту в результаті "нештатної роботи двигунів третього ступеня носія" на висоті 161 км.

У Роскосмосі заявили, що третій ступінь, розгінний блок і космічний апарат практично повністю згоріли в атмосфері над Забайкальським краєм.

У травні 2014 при запуску аналогічного супутника також сталася аварія, яка була пов'язана з руйнуванням підшипника в турбонасосного агрегаті рульового двигуна.

Цього разу, за попередніми даними, збій також стався в рульових двигунах третього ступеня "Протона".

З 2010 р аварією завершилися 7 запусків російських ракет-носіїв: "Протон-М", "Союз-У", "Зеніт-3SL" (російсько-українська), "Союз-2.1а". Було втрачено два вантажні кораблі і 9 супутників.

Остання космічна невдача - 28 квітня 2015 з Байконура стартувала ракета-носій "Союз-2.1а", яка не змогла вивести на розрахункову орбіту вантажний космічний корабель "Прогрес М-27М". 8 травня корабель некеровано зійшов з орбіти і згорів в щільних шарах атмосфери, його фрагменти впали у води Тихого океану.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...