Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Німецькі журналісти проаналізували роль США в українських подіях і назвали її «символічною»

Понеділок, 18 травня 2015, 02:21

Журналісти німецького видання Die Zeit вирішили проаналізувати хід співпраці між США і Україною з 1991 року і прийшли до висновку, що інтерес Вашингтона до Києва - всупереч заявам Кремля - весь час був нестабільним.

Про це йдеться в матеріалі німецької газети Die Zeit, присвяченому аналізу ролі США в новітній українській історії, передає DW.DE.

"Інтерес американців до України за останні 25 років був відверто мінливим. Так він був спрямований на розвиток демократичного суспільства, то знову формувався з урахуванням стратегічного ворога Росії. Якщо ситуація в найближчі місяці знову загостриться, можливо, американська політика зміниться знову", - пишуть журналісти.

Журналісти, зокрема, зазначають, що ще в 1991 році тодішній президент Сполучених Штатів Джордж Буш-старший, виступаючи перед депутатами Верховної Ради, "застерігав їх від прагнень до незалежності і "самовбивчого націоналізму".

Крім цього, вони згадали про знищення української ядерної зброї в 1990-х роках "в кооперації з Росією".

Цей же період журналісти називають роками активної військової співпраці між Україною та США: "У другій половині 1990-х Україна не мала ні з однією країною такого військового співробітництва, яке вона мала з США". У той же час Die Zeit зазначає: "Росіян це особливо не хвилювало".

Також у матеріалі згадується про п'ять мільярдів доларів, які Сполучені Штати, виділили Україні за роки незалежності станом на початок 2014 року.

Таку цифру називала тоді відповідальна за відносини з Європою американська дипломатка Вікторія Нуланд, і саме про неї згадують на Заході ті, хто відстоює думку, що США таким чином нібито підготували протести під час Євромайдану.

Газета з'ясувала, що ці гроші переважно надходили від Держдепартаменту США та Агентства з міжнародного розвитку. Останнє відкрило своє представництво в Україні на запрошення уряду в Києві в 1992 році, "так само, як і в Росії, Грузії та багатьох інших пострадянських країнах".

За роки незалежності України організація профінансувала різні проекти, спрямовані на боротьбу з корупцією, організації моніторингу виборів тощо. Але набагато більше було направлено на програми у сфері охорони здоров'я, екологічні проекти та економічний розвиток.

Журналісти німецького видання також відзначають, що фінансування проектів USAID в Україні в останні роки було дуже нестабільним. "Якщо 2011 це були ще 195,6 млн доларів США, то в 2014 році сума зменшилася до 86,1 мільйона. Тільки в 2015-му фінансування знову трохи збільшили", - зазначає видання.

Die Zeit згадала і про проект "Громадське TV", який, за даними видання, фінансується, крім внесків громадян, також з різних фондів ЄС, а також нідерландським та американськими посольствами.

Цитуючи співзасновницю "Громадського", ім'я якої видання не називає, журналісти відзначають, що отримати гроші від американців проекту "було важко". "Американці дуже невпевнені. Вони хочуть за всяку ціну уникнути враження, що вони втручаються (в ситуацію в Україні - ред.)", - пише видання з посиланням на засновників ЗМІ.

Die Zeit також звертає увагу, що після численних звернень до Вашингтона з проханням про постачання зброї Київ "отримав 300 американських військових консультантів, позашляховики і прилади нічного бачення".

"Більше, ніж символічного жесту (Україні з боку США - ред.), поки не було", - робить висновок газета.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:59
Ділки в погонах поліції намагались підзаробити на "колабораціонізмі": вимагали $100 тисяч
10:54
По всій Україні лунала тривога через російський МіГ-31К
10:49
BHP пропонує купити конкурента Anglo American за майже $39 мільярди
10:33
Колишній строковик коригував вогонь ворога по позиціях ЗСУ: контррозвідка запобігла втечі агента РФ
10:32
Кредитний рейтинг Boeing впав через вплив проблеми з контролем якості на грошовий потік
10:32
Командувач армії Британії вважає, що Україна збільшить кількість дальніх ударів по Росії
10:30
Байден підписав закон, який дозволить заблокувати TikTok у США
10:21
Війна – не перешкода, інвестиції в Україну зростають: хто і чому інвестує
10:19
Китай надає причал для російського судна, що перевозить північнокорейську зброю - Reuters
10:15
У КНУ спалахнув скандал, науковці обурені: цьогоріч на програмі про ранній Всесвіт не буде магістратури
Усі новини...