Порошенко: Для миру потрібні дві речі

Середа, 20 травня 2015, 11:48

Для встановлення миру в Україні необхідні контроль над кордоном із Росією та виведення російських військ і зброї за межі нашої країни.

Про це заявив президент України Петро Порошенко в інтерв'ю BBC.

"Ми будемо боротися. Наша головна мета – мир. А для миру нам потрібні дві прості речі. Перша – кордон, ключовий елемент суверенітету країни, має бути закритий для російських військ і зброї. Усі російські військові підрозділи мають бути виведені до Росії", - сказав він.

"Без цього ми б не мали жодної "громадянської війни", жодного внутрішнього конфлікту чи проблем. У нас би швидко настали мир і безпека", - запевнив Порошенко.

На думку президента, росіяни "готують наступ" – і українці повинні бути готові до нього.

"Але ми не даємо їм ані найменшого шансу для провокації. Тому відповідальність повністю лежить на них", - заявив Порошенко.

"Ми будемо дотримуватися всіх мінських зобов'язань, включаючи припинення вогню, відведення важкої артилерії й озброєнь, надання доступу до всіх об'єктів для спеціальної моніторингової місії ОБСЄ", - додав він.

"Але цього не збираються робити ні Росія, ні терористи, які користуються її підтримкою. Натомість вони посилають регулярні війська, убивають українців і погіршують ситуацію", - сказав президент України.

На його думку, "життєво необхідно здійснювати хорошу координацію між Україною та усім світом".

"Ми потребуємо двох речей: єдності ЄС, трансатлантичного співтовариства й усього світу й у солідарності їх із Україною. Адже це боротьба не тільки за Україну, але й за свободу та глобальну безпеку", - сказав Порошенко.

Він наголосив, що Росія анексувала Крим і почала війну в Україні через прагнення українського народу до Європейського Союзу.

"Півтора роки тому народ України вийшов на вулицю з вимогою підписати Угоду про асоціацію з ЄС. Ціла країна підтримала європейські устремління. Єдиний, хто був проти, – це Росія", - сказав Порошенко.

"Однак я не запитую дозволу Росії, щоб іти в Європу. Я питаю в українців, чого вони хочуть. А вони хочуть бути частиною великої європейської родини", - заявив він.

"Я справді щасливий, що ЄС тримає дверей відкритими для українців. Саме це було справжньою причиною війни. Саме це було причиною анексії Криму рік тому", - додав український лідер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News