Росія висунула вимоги до угоди Україна-ЄС і чекає на переговори у липні

Середа, 20 травня 2015, 21:03

Росія висунула свої вимоги до Угоди про асоціацію України з Євросоюзом, і розраховує провести наступний раунд переговорів у липні.

Про це сказав міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв сна нараді з президентом Росії Володимиром Путіним, повідомляє УНІАН.

"Ми зафіксували все ж таки можливість просування у короткі терміни - до кінця липня -  з тієї занепокоєності, яку ми висловлювали. При цьому наша позиція: ми маємо дійсно підстави для того, щоб вже сьогодні запроваджувати заходи у відповідь щодо режиму найбільшого сприяння, оскільки наші українські колеги проводять політику латентного впровадження деяких положень цієї угоди, що суперечить нашим вересневим домовленостям", - сказав Улюкаєв.

Відповідаючи на питання Путіна, Улюкаєв повідомив, що дата наступної тристоронньої зустрічі не визначена, але експерти починають працювати у двотижневий термін, і повинні доповісти на міністерський рівень до початку липня.

"У липні передбачається, після того як експерти нададуть свою доповідь, призначити дату наступного політичного заходу", - сказав Улюкаєв.

Водночас він наголосив, що є можливість позитивного розв‘язання. "Ми висунули перелік  із шести базових пунктів, який і був обговорений на цій зустрічі", - повідомив Улюкаєв.

За його словами, перший пункт – у сфері тарифного регулювання, "чутливі для нас товарні позиції, за якими РФ пропонує встановити перехідні періоди до лібералізації їх відповідно до угоди України і ЄС".

Як зазначив Улюкаєв, Росія порушила питання митного адміністрування, налагодження відповідного електронного документообігу, інформаційної взаємодії, визначення країни походження товарів, щоб правильно використовувати преференційний режим, щоб під нього не потрапляли товари походженням із третіх країн.

Щодо технічного регулювання, він підкреслив, що РФ вважає правильним зберегти ситуацію, в якій українські компанії мають можливість вибору між стандартами, що діють за угодами СНД, і європейськими стандартами.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що РФ вже не заперечує проти імплементації ЗВТ з 1 січня 2016 року.

Крім того, Росія конкретизувала свої вимоги щодо ЗВТ між Україною та ЄС, проте мова про відтермінування імплементації угоди не йде.

Переговори щодо функціонування ЗВТ будуть продовжені на технічному рівні в тристоронньому форматі – за участю Російської Федерації.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування