У чеченському полоні можуть перебувати 400-700 українських громадян - "Відкрита Росія"

Четвер, 21 травня 2015, 05:33

У Чечні і Адигеї може перебувати за різними даними від 400 до 700 українських громадян, які були взяті в полон під час бойових дій на Донбасі.

Про це повідомила громадська організація "Відкрита Росія".

Родичі зниклих безвісти українських солдатів заявляють, що їм дзвонили або самі зниклі, або невідомі з російських номерів - з Чечні, з Адигеї. Деяким з рідних також дзвонили правозахисники з Росії з повідомленням про те, що вони знайшли їх рідних в російських СІЗО.

Також надходила інформація, що в цих СІЗО від тяжкопоранених і покалічених хотіли позбутися. Крім цього, деяким родичам зниклих невідомі особи по телефону (іноді зі східним акцентом) або через волонтерів пропонували повернути зниклого солдата за велику "винагороду".

По телефону іноді звучали повідомлення, що "ваші родичі продані в рабство, і ви ніколи їх не побачите". За словами звільнених з полону, їх неодноразово перевозили в Ростовську область або вглиб Росії на роботи, а потім повертали через кордон назад і знову відвозили в Росію за різними напрямками.

Відзначається, що деякі зниклі безвісти солдати армії України відсутні і в списках загиблих, і в списках полонених, які підлягають обміну відповідно до мінських угод.

Раніше, представник України в контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма зазначав, що за час конфлікту в регіоні числяться безвісти зниклими 1460 осіб і ще майже чотири сотні перебувають у полоні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування