Рада зробила крок назустріч реформі МВС: поліція, муніципальна варта...

Четвер, 21 травня 2015, 14:13

Верховна Рада ухвалила в першому читанні низку законопроектів, спрямованих на реформування Міністерства внутрішніх справ.

Так зокрема за проект закону "Про органи внутрішніх справ" проголосували 245 депутатів.

Документ покликаний визначити правові та організаційні засади діяльності центральних органів виконавчої влади України у сфері внутрішніх справ, а також передбачає формування органів внутрішніх справ як системи самостійних органів виконавчої влади.

Водночас у фракції БПП документ назвали "достатньо контраверсійним" і закликали серйозного його доопрацювати.

У фракції "Самопоміч" не підтримали цей законопроект, зазначивши, що він "не має нічого спільного із реформуванням"

За словами депутата Олени Сотник "він стосується лише цементування громіздкої системи МВС, яка існує на сьогодні – це не відповідає Конституції і це не відповідає нашій з вами коаліційній угоді", оскільки структуру МВС і всі повноваження визначає прем'єр-міністр і уряд.

"Ми не маємо з вами жодного права визначати ці повноваження в законі", - додала вона, зазначивши, що закон ще й порушує права людини, оскільки МВС отримує доступ до більш ніж 40 реєстрів.

Законопроект, який передбачає створення в Україні Національної поліції замість міліції, набрав 284 голоси.

Зокрема, згідно з документом, Національна поліція буде складатися з кримінальної та патрульної поліції, поліції охорони, спеціальної поліції та поліції особливого призначення КОРД (Корпус Оперативно Раптової Дії).

За словами Авакова, для мінімізації ризиків корупції і моніторингу якості роботи передбачена участь громадськості і в дисциплінарних комісіях. Крім того, впроваджується підзвітність поліції не тільки уряду, а й громадськості.

Глава МВС зазначив, що місцеві ради зможуть висловлювати недовіру місцевим поліцейським.

Іншим документом Верховна Рада має намір передбачити створення муніципальної варти, "за" - 288 голосів.

За словами голови фракції БПП Юрія Луценка, муніципальна варта - це спеціально створені підрозділи, створені у містах, які будуть виконувати функції з посилення порядку та контролюючі функції, тобто накладення адміністративні штрафи - за порушення правил паркування, неправильне встановлення МАФів та інше.

Він наголосив, що муніципальна варта жодним чином не буде виконувати функцій поліцейських:

"Штрафування, порядок, охорона муніципальних приміщень, крапка", - сказав Луценко.

Спікер ВР Володимир Гройсман також заспокоїв, що це не будуть військові новоутворення:

"Жодних військових формувань, жодної зброї", - зазначив він.

Інший проголосований у першому читанні законопроект № 2562 - "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху", який передбачає зокрема нововведення - складання електронного протоколу при фіксації порушення ПДР, а також запроваджує відео фіксацію порушень.

Також документ передбачає введення нового виду адміністративних стягнень - штрафних балів.

Також депутати домовились при підготовці цього документу врахувати положення законопроекту 2562-1, а також поправку депутата "Радикальної партії" Ігоря Мосійчука щодо вилучення норми про збільшення тримання затриманого під вартою з 3-х до 24 годин.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування