Для 276 кримських суддів у ГПУ заготували "підозру" і зняття недоторканності

П'ятниця, 22 травня 2015, 13:53

Заступник генпрокурора – головний військовий прокурор Анатолій Матіос підписав повідомлення про підозру про державну зраду для оголошення її 276 суддям АР Крим.

Про це повідомляє 22 травня прес-служба Генеральної прокуратури України. 

Також перед Верховним Судом та Верховною Радою України ініціюють питання щодо позбавлення недоторканності цих суддів, тобто надання згоди на їх затримання та обрання запобіжного заходу тримання під вартою.

ГПУ зазначає, що слідчі розслідують провадження у відношенні суддів АР Крим за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада – діяння, вчинене громадянином України на шкоду державі, перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, допомога іноземній державі у підривної діяльності проти України тощо).

"Ці судді всупереч вимогам законодавства України, порушуючи Присягу судді, після анексії Російською Федерацією півострова Крим з березня 2014 року почали здійснювати "правосуддя" у так званих судах Республіки Крим та протиправно приймати судові рішення", - зазначає Генпрокуратура.

У листопаді-грудні 2014 року вони перейшли на службу до незаконно створених "федеральних судів" РФ у Криму, додає відомство.

"Цинізм дій цих "служителів Феміди" полягає в тому, що майже протягом всього 2014 року, приймаючи судові рішення "Іменем Російської Федерації", вони засвідчували легітимність цих же рішень гербовою печаткою України", - додає Генпрокуратура.

Досі в Україні ці судді не звільнені з посад і користуються недоторканістю, тож мають змогу вільно пересуватись Україною.

Генпрокуратура нагадує, що санкція ч. 1 ст. 111 КК України передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування