У РФ заявили, що заборонити акції до річниці депортації попросили кримські татари

П'ятниця, 22 травня 2015, 14:17

Постійний представник Росії при ОБСЄ Андрій Келін стверджує, що масові акції в Криму до 71-ї річниці депортації кримських татар скасували на прохання самих кримських татар.

Про це він заявив на засіданні Постійної ради ОБСЄ 21 травня у Відні. Текст його заяви розміщений на сайті російського МЗС.

"Всупереч твердженням, які лунають з боку західних колег про нібито утиски прав кримських татар у зв'язку з 71-ю річницею депортації кримсько-татарського народу, відзначимо, що в нинішньому році дещо змінена формула проведення пам'ятних заходів 18 травня. Зроблено це у зв'язку із зверненням руху "Крим" та низки інших громадських організацій", – заявив він.

Чиновник також наполягає, що на це було і схвалення муфтія Криму.

"Ідею не проводити масові акції в день скорботи підтримав також муфтій мусульман Криму, який попросив "не політизувати цей день, як раніше, шляхом мітингів і стояння на площах" і закликав кримських татар прийти на жалобні молитви в мечеті", – запевнив він.

Келін додав, що 16 травня напередодні річниці відбулося сходження кримсько-татарської молоді на гору Чатирдаг, 17 травня в Сімферополі на площі Леніна пройшов реквієм пам'яті, а 18 травня в Сімферополі були приспущені державні прапори на адміністративних будівлях і чиновники поклали вінки біля будівлі вокзалу, в парку і вузі. Крім того, відбувся автопробіг, а в Ялті була відкрита меморіальна дошка на будівлі автовокзалу.

Як відомо, у Сімферополі 18 травня окупаційна влада Криму не дозволила кримським татарам провести автопробіг з нагоди річниці депортації. Учасників акції спочатку ОМОН блокував, а потім близько 60 людей затримали і відвезли в автозаках у відділення поліції.

На даний момент безліч кримських татар піддаються кримінальним переслідуванням з боку окупантів, зокрема, у справі про акції протесту під будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Низці лідерів кримських татар, зокрема – Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову – заборонений в'їзд на півострів.

Раніше влада Росії також заявляла, що керівництво кримськотатарського телеканалу ATR також саме вирішило закрити канал.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News