Гройсман передав на підпис Порошенко закон про мораторій на виплати за зовнішнім боргом

Вівторок, 26 травня 2015, 04:41

Голова ВР Володимир Гройсман підписав ухвалені на пленарному засіданні 19 травня закони, що передбачають надання Кабміну права вводити мораторій на виплату за боргами перед зовнішніми комерційними кредиторами для захисту національних інтересів.

Про це повідомляється на сайті парламенту, передає "Інтерфакс-Україна".

Наголошується, що 25 травня спікер підписав і направив на підпис Порошенко закон "Про особливості здійснення правомочності з державним, гарантованим державою боргом і муніципальним боргом" і супутній закон "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв'язку з прийняттям закону України "Про особливості здійснення правомочності з державним, гарантованим державою боргом і муніципальним боргом".

Як повідомлялося, після затвердження МВФ нової чотирирічної програми розширеного фінансування EFF для України на $ 17,5 млрд, Мінфін від 13 березня почав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу.

Мінфін України неодноразово наголошував, що для виконання завдань програми МВФ необхідно буде не тільки відстрочити погашення зовнішнього боргу, а й списати частину його номіналу і знизити відсотки, за винятком єврооблігацій держбанків і "Укрзалізниці".

У той же час провідні власники українських паперів не хочуть погоджуватися на списання основної суми боргу, вважаючи, що заявлений масштаб скорочення виплат занадто великий.

У середині квітня під час щорічних Весняних зборів керівників МВФ і Світового банку українська делегація представила кредиторам стан боргової операції, після чого переговори зайшли у безвихідь через незгоду кредиторів з вимогами Мінфіну.

Зараз Україна розпочала черговий раунд консультацій з кредиторами. Інформаційне агентство Bloomberg з посиланням на слова Наталії Яресько, повідомляє, що радники обох сторін мають намір провести чергову зустріч на цьому тижні в Лондоні.

За словами Яресько, ухвалення цих законів має спонукати кредиторів до прискорення переговорів про реструктуризацію боргу, якщо вони будуть безрезультатними.

Раніше прем'єр РФ Дмитро Медведєв заявляв, що Москва готова зайняти жорстку позицію, якщо Київ прийме рішення не розплачуватися по боргах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування