У Держдумі хочуть перевірити Google на шпигунство

Вівторок, 26 травня 2015, 07:35

Член комітету Держдуми РФ з безпеки та протидії корупції Ілля Костунов просить перевірити захищеність даних громадян від несанкціонованого збору через Інтернет-лічильники.

Про це пишуть "Известия".

Відповідні листи Костунов направив генпрокурору РФ Юрію Чайці, голові Роскомнадзора Олександру Жарову і міністру економічного розвитку Олексію Улюкаєву.

Депутат зазначає, що державна та муніципальна влада вставляють на свої офіційні сайти фрагменти програмного коду, які дозволяють побачити відвідуваність окремих сторінок, популярність посилань, шляхи руху відвідувачів сайту та ін.

Згідно з даними аналітичного порталу index.ru з 264 держсайтів лічильники "Яндекса" є на 52%, Liveinternet - на 35%, Google - на 21%.

При цьому на сервери компаній іде не тільки статистика відвідувань.

"Збираються не тільки параметри запиту користувача до відвідуваного сайту або адресу сайту, з якого відбувся перехід, але й інформація, що отримується від браузера, в тому числі про дані, введених в поля форм, про натискання на кнопки клавіатури, кліки "мишки", переміщення курсора, виділення і копіювання тексту", - заявив Костунов.

"Але подібні інтернет-лічильники збирають інформацію про поведінку громадян, які зайшли на портал держоргану і відправляють на віддалений сервер - наприклад, компанії Google", - додав російський депутат.

На його думку, збір і відправлення на віддалений сервер даних, які громадяни повідомляють, наприклад, при отримання державних і муніципальних послуг в електронній формі, є неприпустимими.

При цьому офіційний представник ДІТ Москви Олена Новікова повідомила, що при установці цих лічильників ніякі персональні дані нікуди не передаються, вся аналітика деперсоналізована і доступна тільки в узагальненому вигляді.

У прес-службі компанії "Яндекс" відзначили, що вся інформація, що збирається лічильниками, зберігається на сервері в знеособленому вигляді.

"Встановити за цими даними, хто саме заходить на сайт, неможливо", - відзначили в прес-службі компанії.

У Роскомнадзорі не стали коментувати звернення Костунова.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування