Розенко розповів про ситуацію з субсидіями

Середа, 27 травня 2015, 12:49

Міністр соціальної політики Павло Розенко запевняє громадян, що субсидії на послуги ЖКГ й газ їм оформлять, починаючи з 1 квітня поточного року, незалежно від часу подачі заявки.

Про це він заявив на засіданні Кабінету міністрів 27 травня.

Розенко нагадав, що з 1 травня почала діяти нова реформована програма субсидій в Україні.

"Лише за три тижні, які минули з 1 травня, по допомогу до соціальних служб органів місцевої влади, які гарантують людям захист від підвищення цін на житлово-комунальні послуги, звернулися близько 700 тисяч родин", - сказав він.

"Нова реформована система субсидій реально запрацювала… У порівнянні з травнем минулого року у нас уже оформлено субсидій на 400 тисяч родин більше", - заявив міністр.

Розенко розповів про дві програми: оформлення нових субсидій і переоформлення тим людям, які вже отримували субсидії.

"На сьогодні в управліннях соцзахисту в нас на обробці перебуває близько півтора мільйона справ родин", - сказав він.

"Є черги, є певна напруга в чергах. Ми просимо зрозуміти: півтора мільйона родин сьогодні звернулися до нас… Очевидно, що є затримки. Але наша система субсидій побудована таким чином, що, незалежно від часу звернення – буде чи в травні, чи кінцевий термін у червні – людям все одно буде нарахована субсидія з 1 квітня 2015 року", - заявив Розенко.

Міністр зазначив, що працівники соцслужб намагаються швидко оформлювати субсидії попри малу зарплатню й не дуже зручні умови праці.

Він констатував, що є певні технічні проблеми, зокрема – потрібні нові механізми обміну даними між управліннями місцевих органів влади, Фіскальної служби і Пенсійного фонду. .

"Ми зафіксували, що люди, яким вже оформили субсидії півроку тому, не потребують додаткового звернення до управлінь соцзахисту, ми робимо це автоматично, обмінюючись інформацією з Державною фіскальною службою про доходи цих людей", - сказав Розенко.

За словами міністра, у Фіскальної служби є 5 днів на відповіді соцслужбам. "Є, правда, невеличкі збої по деяких областях, що перестали останнім часом відповідати – тому я б попросив дати доручення Фіскальній службі, щоб вчасно і в повному обсязі нам надавали інформацію, адже від цього залежить швидкість призначення субсидій", - сказав він.

Розенко також сказав, що на деякі системні проблеми потрібно реагувати зміною послідовності нарахування субсидій – зокрема, щодо врахування чи неврахування певних доходів людини.

"Є люди, які звертаються по субсидію, але оскільки рівень їхніх доходів дозволяє поки платити, їм відмовляють, ми будемо пропонувати рішення про те, щоб у жовтні, коли прийдуть нові платіжки, вони ще раз не зверталися до управлінь соцзахисту і щоб їм нараховувалася вже автоматично, по першому зверненню (субсидія)", - зазначив міністр.

"І напрацьовані вже комплексні зміни, які випливають із цих проблем, які ми сьогодні бачимо, – і я просив би всі міністерства в найкоротші терміни ці зміни погодити і щоб на найближчих засіданнях Кабінету міністрів ми внесли зміни у постанову, яка регулює питання призначення субсидій, щоби ми адекватно і швидко реагували на ті проблеми, які ми зараз відчуваємо", - додав він.

Яценюк насамкінець звернувся до Розенка: "В рамках останніх тенденцій по "попрошайнічєству" прошу Вас вирішити питання щодо призначення тільки субсидії відповідно до того, що вимагають українці".

Прем’єр також закликав, щоб на місцях було таке ж завзяття щодо субсидій, як у Кабміні, бо "будь-яка хороша ідея, яка з’являється нагорі, убивається її виконанням внизу – і люди не сприймають…".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування