Українські пропозиції на зустрічі Контактної групи в Мінську залишилися без адекватної відповіді - ЗМІ

Вівторок, 16 червня 2015, 20:48

Під час засідання тристоронньої контактної групи щодо ситуації на Донбасі у вівторок у Мінську українські пропозиції не знайшли адекватної відповіді ні з боку РФ, ні з боку "ДНР" та "ЛНР".

Про це повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело, близьке до консультацій.

"При цьому йдеться про відсутність не лише адекватної реакції на українські пропозиції, а й конструктивних пропозицій", - сказав співрозмовник агентства.

Він наголосив, що зустріч відбулася "саме в тристоронньому форматі Україна-Росія-ОБСЄ, а представники "ДНР" і "ЛНР" були присутні на ній".

За його словами, зокрема, українська сторона спільно з ОБСЄ запропонувала залучити до роботи Контактної групи й усіх її підгруп представників Міжнародного Червоного Хреста та Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ, що оцінює демократичність виборчих процесів.

"Україна запропонувала також створити відповідно до рішень "Нормандської четвірки" п'яту підгрупу - з питань українсько-російського кордону", - сказав співрозмовник.

Укотре, також зазначив він, було порушено питання "припинення вогню, відведення важких озброєнь і верифікації цих процесів з боку ОБСЄ, обміну всіх утримуваних осіб за принципом "всіх-на-всіх".

"Україна також запропонувала чіткий план демілітаризації Широкиного, району донецького аеропорту, встановлення спільних постів ОБСЄ та СЦКК (Спільного центру контролю та координації) уздовж лінії зіткнення", - наголосив співрозмовник агентства.

За його словами, "під час консультацій було також звернено особливу увагу на неприпустимість руйнування газопроводів, що кілька днів тому поставило Маріуполь на межу виживання".

Українська сторона наполягає на допуску української та міжнародної гуманітарної допомоги на неконтрольовані території, а також на пропуску російської гуманітарної допомоги лише через офіційні пункти пропуску на українсько-російському кордоні, наголосив співрозмовник агентства.

"Виразних відповідей на ці пропозиції ми не отримали", - резюмував він, зазначив також, що вкотре в зустрічі не взяли участі лідери "ДНР" та "ЛНР" Олександр Захарченко та Валерій Плотницький.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування