Повернення українських кораблів з анексованого Криму зависло

Середа, 17 червня 2015, 11:19

Питання про повернення з анексованого Криму українських військових кораблів, літаків і вертольоту Збройних сил України зависло. 

Про повідомив начальник прес-служби Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньов, передає Крим.Реалії.

За його інформацією, в червні минулого року Російська Федерація ухвалила рішення про призупинення повернення військового майна з окупованого нею Криму на материкову частину України.

"Згідно з офіційними даними, на території Автономної Республіки Крим 35 одиниць кораблів, катерів і суден забезпечення, в тому числі й ті кораблі, які є бойовими", - повідомив Селезньов.

"Мова йде про корвет "Тернопіль", "Луцьк", "Хмельницький", ракетний корвет "Придніпров'я", кораблі управління "Славутич", морські тральщики "Чернігів" та "Черкаси", великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський", підводний човен "Запоріжжя "та низку інших суден і кораблів забезпечення. Також на території Автономної Республіки Крим залишилися дві одиниці літаючого човна БЕ-12 – літак і один вертоліт Мі-9", – уточнив він.

Він зазначив, що кораблі, які дислокувалися раніше в Севастополі, в бухті Куриній, переведені в інші бухти і наразі їх місцеперебування не відоме. Судна, які перебували раніше в бухті Донузлав, як і раніше, стоять там, сказав Селезньов.

За його словами, Збройні сили України готові продовжити переміщення техніки на територію материкової України, однак потрібні відповідні домовленості на рівні МЗС двох країн – України та Росії.

На даний момент українська сторона не може контролювати використання цієї техніки, сказав Селезньов.

У 2014 році, в ніч на 6 березня для того, щоб кораблі ВМС України не змогли вийти в море, російські військові на виході з озера Донузлав затопили великий протичовновий корабель "Очаков", рятувальне водолазне судно "Шахтар" і два судна забезпечення.

Раніше повідомлялося, що в інші порти України після розблокування виведено з портів тимчасово окупованого Криму 35 кораблів, катерів і суден українських ВМС.

Як раніше повідомляв депутат України, керівник групи Інформаційний спротив Дмитро Тимчук, вартість матеріальних активів Військово-морських сил України, які залишилися в окупованому Криму і Севастополі, склала 1 млрд 495 млн гривень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування