Звіт делегації Туреччини свідчить про утиски в Криму на етнічному ґрунті - МЗС

Четвер, 18 червня 2015, 13:30

Звіт неофіційної турецької делегації про стан кримських татар після окупації Криму Росією чітко засвідчив масштабне порушення прав людини, зокрема на національному ґрунті.

Про це йдеться у коментарі МЗС України щодо оприлюднення Звіту неофіційної турецької делегації за результатами візиту в АР Крим у період 27-30 квітня 2015 року.

МЗС відзначив, що членам делегації доводилося працювати під жорстким пресингом.

"Довірливі зустрічі членів делегації з представниками кримськотатарського народу не лише підтвердили загальновизнаний світовим співтовариством факт: в АР Крим російською окупаційною владою реалізовується політика масштабного та системного порушення прав людини, у т.ч. на національному ґрунті", - сказано у заяві МЗС.

У звіті також чітко зафіксовано наявність в опитуваних осіб страху за власні безпеку та життя через загрозу, яка існує з боку окупантів Криму.

Як зазначили турецькі спостерігачі, що жителів півострова примушують відмовлятися від українського громадянства та отримувати російське.

"Наголошено, що тим, хто відмовився отримувати громадянство РФ, загрожує нелюдське поводження, позбавлення елементарних соціальних прав, конфіскація майна та депортація. Водночас, ті мешканці Криму, хто не бажає відмовлятися від громадянства України, піддаються постійній дискримінації з боку окупаційної влади", - сказано у заяві МЗС.

Також зафіксовано низку інших системних порушень основоположних прав людини, зокрема утиски журналістів; створення перепон у доступі до освіти та використання рідної мови; обмеження свободи зібрань тощо.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування