За часів Януковича приватні кредитори позичили Україні $40 мільярдів

Неділя, 21 червня 2015, 18:45

За роки правління екс-президента Віктора Януковича приватні кредитори видали Україні $40 млрд кредитів.

Про це у програмі "10 хвилин з прем'єр-міністром" у неділю заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

"Приватні кредитори за три роки видали $40 млрд, а нам весь світ пообіцяв на наступні 4 роки $25 млрд. Але при цьому, отримавши ці кредити, ми віддали нашим кредиторам, і ще нам вдалося зменшити зовнішній борг країни, щоб не перекладати ці борги на наступні покоління", - заявив Яценюк

Він зазначив, що Україна змогла повернути у 2014 році зовнішнім кредиторам $14 млрд, взявши в борг значно меншу суму.

"Минулого року ми взяли $ 9 млрд, а повернули нашим зовнішнім кредиторам $14 млрд, які не ми брали. Це Янукович так широко і щедро (брав запозичення - ред.)", - зазначив Яценюк.

При цьому він додав, що  влада "працює разом із міжнародними партнерами, зокрема з МВФ, над заміщенням отриманих попереднім керівництвом країни під великі відсотки кредитів, більш вигідними.

За словами Яценюка, приватні кредитори мають реструктуризувати боргові зобов'язання. 

"Нині з МВФ ми робимо те саме – дорогі кредити ми заміщаємо дешевими", - заявив  глава уряду.

Також Яценюк запевнив, що у Міжнародного валютного фонду немає ніяких вимог до України, проте він надає фінансування лише під гарантії фінансового оздоровлення країни. 

"Багато є дискусій те, що МВФ від нас нібито чогось вимагає. Він від нас взагалі нічого не вимагає. Це ми просимо у МВФ допомоги. Але для того, щоб отримати фінансування, треба продемонструвати, що ми міняємося ... Ми довели за останній рік, що те, що ми обіцяємо, те, що світова спільнота визнала реформами, ми виконуємо ", - заявив Яценюк.

Також він зазначив, що тепер щотижня по 10 хвилин буде "пояснювати, що таке реформи - освіти, медицини, як ми міняємо податкове законодавство, що таке децентралізація, чому тарифи саме такі, як ми будемо виділяти субсидії громадянам, як зменшити енергоспоживання". 

Інтерфакс-Україна 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування