"Нормандська четвірка" хоче виконання Мінських угод у повному обсязі - заява

Середа, 24 червня 2015, 04:56

"Нормандська четвірка" виступила зі спільним комюніке, у якому поінформувала, що міністри закордонних справ Франції, Німеччини, Росії та України провели зустріч в Парижі 23 червня 2015 з метою обговорення угоди про припинення вогню в Україні і політичного процесу таким чином, щоб Мінські угоди були виконані в повному обсязі.

Про це йдеться у повідомленні Укрінформу.

"У нас є оновлена інформація про дотримання цих (Мінських – ред.) угод, ми підтвердили нашу відданість їхній повної реалізації", - зауважили міністри.

Усі чотири міністри висловили своє "глибоке занепокоєння у зв'язку з ситуацією, що погіршується в галузі безпеки на Донбасі" і "закликали до якнайшвидшої деескалації і негайного припинення вогню, що дозволило б розпочати прогрес у політичній, гуманітарній та соціально-економічній сферах".

У заяві нагадується, що спеціальна спостережна місія ОБСЄ відіграє важливу роль у процесі деескалації. Міністри підкреслили незамінну роль Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ у підготовці та проведенні місцевих виборів і наголосили на необхідності політичного діалогу між Україною та представниками деяких районів Донецької та Луганської областей.

Сторони також встановили кілька домовленостей. Зокрема, закликали усі сторони до повного виведення важких озброєнь.

"Ми вітаємо засідання робочої групи з питань безпеки, яке має відбутися 2 липня і закликаємо сторони домовитися до 26 червня про відведення танків і гармат калібром не менше 100 мм, це повинно бути зроблено в найближчі тижні", - йдеться у документі.

Сторони також домовилися про запровадження та виконання плану деескалації у районі Широкіно, в якості першого кроку на шляху до більш широкої демілітаризації уздовж лінії розмежування.

Міністри також наголосили на необхідності "покласти край обмеженням на доступ спостерігачів ОБСЄ до усіх місць зберігання техніки, що зрештою перешкоджає процесу перевірки процесу виведення важкої зброї і порушує Мінські угоди.

Крім того, учасники переговорів у складі "нормандської четвірки" погодилися усунути перешкоди для надання допомоги в зоні конфлікту і негайно домовитися з МКЧХ з метою досягнення конкретних результатів і полегшення страждань місцевого населення.

У спільній заяві також окремим пунктом йдеться про необхідність звільнення в'язнів за принципом "всі на всіх".

Міністри підтвердили, що Франція, Німеччина, Росія і Україна як і раніше прихильні продовжувати діяти в цьому форматі і зробити все можливе, щоб гарантувати збереження зобов'язань та намірів врегулювати кризу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...