Кучма сказав, які пункти Мінських угод мають бути виконані першими

Четвер, 25 червня 2015, 16:52

Представник України в Тристоронній контактній групі  Леонід Кучма зазначає, що західні санкції стосовно Росії діють недостатньо швидко.

Про це він заявив журналістам у Житомирі в четвер, відповідаючи на запитання про можливість одностороннього виконання Мінських угод Києвом.

"Я вже говорив і ще раз хочу повторити: мир в Україні залежить від Бога і від Путіна (президент РФ Володимир Путін - ІФ). До Бога далеко, до Путіна - теж не близько. Ті заходи, яких вживає Європейський Союз разом з американцями, - я маю на увазі торгові санкції, - вони впливають на економічні проблеми в Росії", - сказав він.

Проте, зазначив Л.Кучма, "поки товстий схудне, ми, худі українці, в нікуди можемо піти. Тому це головна проблема".

Кучма також наголосив, що досягнуті в Мінську угоди мають виконуватися по черзі й обома сторонами.

"Україна чітко наполягає, що спочатку, давайте, ми виконаємо перші три пункти. Давайте по порядку виконувати: припинення вогню, відведення важкого озброєння, і третій - верифікація, що це озброєння відведено у визначені місця. Акти ОБСЄ мають довести всьому світу, що так, і українці, і, так би мовити, Донбас озброєння відвели в місця, куди належить. Цього не зроблено", - сказав він.

"Я вже не говорю, що має бути виведено військові формування з території України, мають поміняти військовополонених всіх на всіх тощо. Перші три пункти", - додав Кучма.

Коментуючи інформацію, що з'явилася в ЗМІ, що деякі європейські політики та чиновники пропонують українській стороні в односторонньому порядку виконати Мінські угоди, представник України в тристоронній контактній групі висловив переконання, що цей варіант є нелогічним.

"Сьогодні (деякі - ІФ), зокрема й Штайнмаєр (глава МЗС Німеччини - ІФ), пропозиції такі кидають: ви давайте, українці, зробіть вибори на тих територіях, змініть Конституцію, а ті поступово також зміняться. Логіка наша проста: який дурень поїде в цей регіон спостерігачем. Я європейців запитую: хто поїде спостерігачем на ці вибори? Законодавство, за яким мають відбуватися ці вибори, воно має бути українським", - сказав він.

Кучма назвав недоречними спроби членів "ДНР"/"ЛНР" оголосити про створення якихось незалежних держав.

"Так, ми маємо до них ("ДНР"/"ЛНР" - ІФ) дослухатися. Але зміни до Конституції (України - ІФ) та їхні спроби бути суверенними, незалежними державами - "ДНР"/"ЛНР"... це взагалі незрозуміло з якої казки", - сказав Кучма.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування