Кучма радить готуватися до тривалого процесу врегулювання ситуації на Донбасі

Четвер, 25 червня 2015, 19:42

Представник України в тристоронній контактній групі Леонід Кучма відзначає низку труднощів у питанні врегулювання ситуації на Донбасі, пов'язаних із позицією сторін, та заявляє, що не чекає на швидкий прорив у цьому питанні.

Про це він сказав журналістам у Житомирі в четвер.

"Росія на сьогодні із задоволенням віддає нам Донбас, публічно, в крайньому випадку: "Беріть, будь ласка". Вони зруйнували все й уся, а ми маємо взяти і за це відповідати...", -

"Тут нам пропонують, що кордон вони не збираються, бачте, віддавати українсько-російський. З одного боку - Росія, з іншого - ці люди (члени "ДНР" і "ЛНР"), які хочуть із військових перетворитися на поліцію або міліцію і таке інше", - сказав Кучма.

У зв'язку з цим представник України в тристоронній контактній групі знову наголосив, що "відповідальність у цьому плані українська є, і ми кроки відповідні конкретні, зрозумілі для всіх маємо робити, роз'яснювати свою позицію, але водночас європейці разом з американцями, які підписували передусім Будапештський меморандум, мають (чинити) відповідно".

"Нехай вони на нього (президента РФ Володимира Путіна) також тиснуть, а не роблять так, знаєте ось, "Росія страждає, торговельні санкції, європейці страждають". А те, що протягом трьох останніх років проти України торговельні санкції Росія застосовує, - усі мовчать", - зазначив він.

Кучма додав, що лише за перший квартал 2015 року експорт України до Росії впав на 62%.

"Тож така, як-то кажуть, подвійна стратегія Європи, зокрема й щодо до цього конфлікту, - вона, на превеликий жаль, не дає упевненості, що цю проблема буде розв'язано. Отже, давайте налаштуємося на довгостроковий процес у цьому плані. Головне, знову ж говорю, - припинення вогню. Якщо цього не буде, про жодні розмови не може бути й мови", - наголосив представник України в тристоронній контактній групі.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування