Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Проект резолюції про Трибунал у справі MH-17 можуть подати в ООН вже у липні

Неділя, 28 червня 2015, 05:59

Усі п'ять країн, які розслідують збиття над Донбасом авіалайнера "Малайзійських авіаліній" рейсу MH17 2014 року, закликають створити міжнародний трибунал для суду над винними, повідомляють дипломати і політики.

Про це пише "Радіо Свобода".

Як заявив у четвер посол Малайзії в ООН Рамлан Бін Ібрагім, вони сподіваються, що проект резолюції про це можуть подати на розгляд Ради безпеки ООН уже в липні цього року.

Минулого тижня експерти-юристи подали до Ради безпеки для попереднього вивчення проект статуту такого трибуналу і проект резолюції Ради безпеки про його створення.

А цього тижня ідею схвалили всі п'ять країн, які спільно розслідують трагедію, – Малайзія, якій належав літак, Україна, над якою його збили, а також Нідерланди, Австралія і Бельгія, які втратили в літаку найбільше своїх громадян.

Як заявила міністр закордонних справ Австралії Джулія Бішоп, уряд її країни відданий ідеї співпрацювати з міжнародною спільнотою, щоб домогтися справедливості для родин жертв.

Ініціатори створення міжнародного суду за підтримки ООН сподіваються, що це зможе змусити Росію до співпраці.

Їхня аргументація полягає в тому, що Росія буде змушена або погодитися з цим, або скористатися зі свого права вето в Раді безпеки і ризикувати тим, що її вважатимуть за головну перешкоду у здійсненні правосуддя над масовими вбивцями цивільних людей. Але і в такому разі суд може бути створений рішенням Генеральної асамблеї ООН, у якій права вето не існує ні в кого.

Як відомо, Нідерланди виступили з пропозицією створити міжнародний трибунал у справі катастрофи.

Україна також підтримала таку ідею.

В той же час, в МЗС Росії висловилися проти трибуналу для покарання винних у катастрофі малазійського Boeing в Україні, назвавши цю ідею несвоєчасною і контрпродуктивною.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...