Бжезинський пропонує для України шлях Фінляндії – заспокоїти РФ

Вівторок, 30 червня 2015, 12:41

Американський політолог Збігнєв Бжезинський виступає за постачання оборонної зброї Україні та її наближення до Європи таким шляхом, як у Фінляндії, - аби не дратувати Росію.

Про це він сказав у інтерв'ю виданню Spiegel Online, повідомляє DW.

Бжезинський зазначив, що Росія та США вже давно перебувають у стані "холодної війни", однак малоймовірно, що вона перетвориться на "гарячий конфлікт".

Нова "холодна війна" не триватиме довго, адже події в сучасному світі розвиваються значно швидше, ніж колись, вважає аналітик.

На запитання, чи правильно діють Сполучені Штати, плануючи у відповідь на ймовірну загрозу вторгнення Росії розмістити у країнах Східної Європи та Балтії важку військову техніку, Бжезинський відповів, що йдеться про "дію та реакцію".

"Я не хочу жодної війни, але я не готовий дати себе залякати твердженням, що ми провокуємо війну симетричною реакцією. Навпаки: якщо ми не реагуватимемо, то це найпевніший спосіб досягти війни", - вважає експерт.

Якщо російські солдати увійдуть у країни Балтії, НАТО обов'язково цьому протидіятиме, упевнений Бжезинський.

"Для того НАТО там і є, чи не так? Якщо ми всім на світі розповідатимемо, що не маємо на увазі те, що говоримо, і нічого не робитимемо, якщо нам чогось завдають, то ви можете повісити влітку на свій дім табличку "Ми не вдома, двері не зачинені". Чи вважаєте ви це розумною стратегією безпеки?", - навів аналогію експерт.

Говорячи про вирішення українсько-російського конфлікту, Бжезинський виступив за надання Україні зброї Заходом.

"Було б доцільно надати Україні оборонну зброю для захисту великих міст, приміром, протитанкове озброєння або міномети, тому що ми б мали підвищити ціну російського насилля. Захопити місто, населення якого налаштоване на оборону, вимагає надзвичайно великих витрат", - аргументував він.

Розв'язання конфлікту між Україною та Росією може відбутися за фінським сценарієм, вважає Бжезинський.

"Україна повинна мати право вільно обирати свою політичну ідентичність і більше пов'язуватися з Європою. Водночас Росію треба запевнити, що Україну не візьмуть до НАТО. Це формула вирішення (конфлікту - ред.)", - пропонує він.

У розмові з німецькими журналістами експерт також схвально оцінив зусилля канцлера Анґели Меркель для вирішення україно-російського конфлікту.

"Меркель робить надзвичайно добру роботу. А Обама має інші проблеми, наприклад, на Близькому Сході", - так він прокоментував думку журналістів, що президент США фактично передав канцлерці керівну роль у врегулюванні "української кризи".

Збігнєв Бжезинський був радником із питань національної безпеки в адміністрації президента США Джима Картера (1977-1981 роки).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування