У Росії знову заявили, що малайзійський "Боїнг" збили ракетою "повітря-повітря"

Четвер, 16 липня 2015, 05:34

У Слідчому комітеті Росії стверджують, що мають дані про те, що малайзійський "Боїнг" збили минулого року над Донбасом ракетою "повітря-повітря", причому, на думку експертів, "неросійського виробництва".

Саме це є пріоритетною версією в розслідуванні справи про збиття літака, сказав речник Слідчого комітету Володимир Маркін російському агентству "Інтерфакс".

При цьому він знову послався на слова людини, яку в Росії називають "надзвичайно важливим свідком" – громадянина України Євгена Агапова, який утік до Росії й заявив, що був військовим авіамеханіком і сам бачив і чув, як у день збиття літака пілот українського штурмовика Су-25, що повернувся з польоту без однієї ракети, нібито налякано говорив, що "літак опинився не в той час і не в тому місці".

Ці заяви вже багато разів спростовували українська сторона, яка наголошувала, що того дня бойові літаки України не здійснювали жодного польоту взагалі, і дані радарного контролю, які дійсно не зафіксували таких польотів.

Твердження речника Слідчого комітету Росії з’явилося через кілька годин після того, як раніше в середу, 15 липня, американський телеканал CNN повідомив із посиланням на проект звіту про розслідування катастрофи, яке ведуть Нідерланди, що це розслідування встановило: літак збили ракетою "земля-повітря" з окупованої частини Донбасу проросійські сепаратисти.

Як відомо, малайзійський літак був збитий над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На думку багатьох експертів, судно збили з російської установкою "Бук", яка управлялася екіпажем російських військових.

Раніше Нідерланди і Малайзія запропонували створити міжнародний трибунал у цій справі. Україна підтримала цю ідею. Єдиною країною, яка виступає категорично проти створення трибуналу, є Росія, хоча вона і звинувачує в катастрофі українських військових.

Також Росія має претензії до проекту остаточного звіту Нідерландівпро катастрофу і вимагає внести в нього зміни.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування