Кабмін блокує антикорупційну реформу – громадські організації Порошенку

Понеділок, 27 липня 2015, 17:37

Низка громадських організацій звинувачують Кабінет міністрів у блокуванні антикорупційної реформи і просять президента негайно втрутитися в ситуацію.

У своєму відкритому листі до Петра Порошенка вони просять його сприяти нормальному запуску Національного агентства з питань запобігання корупції.

Лист підписали: ВО "Автомайдан", "Електронна демократія", Інститут медіа-права, "Наші гроші" на каналі ZIK, "Пацієнти України", "Реанімаційний пакет реформ", рух "Ні хабарництву!", рух "Чесно", Transparency International Україна, Український інститут публічної політики, Центр UA, Центр політико-правових реформ, Центр політичних студій та аналітики і Центр протидії корупції.

"Впровадження закону "Про запобігання корупції", який передбачає контроль за майновими деклараціями та способом життя чиновників, захист викривачів корупції, запобігання конфлікту інтересів протягом більш ніж 9-ти місяців блокується урядом", - заявляють громадські організації.

"Яскравим прикладом цього є маніпуляції Кабінету міністрів навколо створення Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) як органу, покликаного контролювати майнові декларації посадовців країни та відслідковувати їх спосіб життя", - уточнюють вони.

"Внаслідок дій уповноваженого представника Кабінету міністрів громадська частина конкурсної комісії НАЗК, яка складає половину від її складу, була вибрана з порушенням цього закону", - йдеться у відкритому листі.

На думку експертів від громадськості, відбір громадських представників у конкурсній комісії організували так, щоб Кабмін мав у ній підконтрольних собі членів. Таким чином, уряд не дотримується вимоги Євросоюзу щодо формування НАЗК як незалежного органу.

Організації зазначають, що спробу Кабміну замінити свого скомпрометованого представника у конкурсній комісії НАЗК Романа Гребу на кандидата від громадськості шляхом онлайн-виборів провалили.

"Через технічні маніпуляції онлайн-голосування було провалене. Система голосування не була захищена належним чином, і за кожного кандидата можна було голосувати нескінченну кількість разів. Показово, що Кабінет міністрів самоусунувся від цієї проблеми, хоча був організатором онлайн-голосування", - заявляють громадські організації.

Затвердження Кабміном переможця технічно провалених виборів буде свідчити про бажання виконавчої влади зберегти контроль над членами конкурсної комісії НАЗК, заявляють вони.

"Просимо Петра Порошенка вжити термінових та рішучих заходів і розблокувати процес незалежного створення НАЗК", - закликають експерти й активісти президента.

Вони просять його сприяти невідкладному ухваленню в парламенті законопроекту №2344а від 14.07.2015, яким встановлюються чіткі вимоги до членів конкурсної комісії НАЗК та запроваджується швидке переформатування конкурсної комісії.

"Окрім того, ми наполягаємо на скасуванні Кабміном власного розпорядження про склад конкурсної комісії НАЗК, а також на проведенні  нових виборів громадської частини конкурсної комісії НАЗК виключно з осіб, які мають бездоганну репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, як цього вимагає законодавство і міжнародні зобов’язання України", - говориться у листі до президента.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування