Австралія та Малайзія також домагатимуться покарання винних у катастрофі MH17

Четвер, 30 липня 2015, 01:04

Австралія та Малайзия обіцяють добитися переслідування винних у авіакатастрофі рейсу MH-17, незважаючи на те, що Росія наклала вето на резолюцію щодо створення міжнародного трибуналу.

Як передає Укрінформ, про це під час засідання Радбезу ООН сказала міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп.

"Австралія разом зі своїми союзниками розробить новий порядок переслідування винних у цій катастрофі, щоб їх злочин не залишився безкарним", - сказала Бішоп.

Також, як пише ZN.ua, міністр транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай пообіцяв, що Малайзія знайде інші механізми для покарання винних у знищенні цивільного літака "Боїнг" МН17 над Донбасом, незважаючи на рішення Радбезу ООН.

"Малайзія подумає про розробку інших варіантів і механізмів переслідування даного злочину з урахуванням сьогоднішнього рішення. Будьте впевнені, ми на цьому не зупинимося і не здамося. Ми повинні зробити щось, бездіяльність це не варіант", - сказав Лай в ході виступу в Раді Безпеки ООН.

Міністр також висловив жаль, що таким рішенням Радбез направив неправильний сигнал родичам жертв катастрофи. Крім того, надсилається небезпечний сигнал про безкарність за ці мерзенні злочини, а також ставиться під загрозу безпеку цивільної авіації в районі зони конфлікту в майбутньому.

"Хочу підкреслити, що нас не зупинять сьогоднішні сумні події - ми по колишньому будемо рішуче прагне до встановлення винних та забезпечення правосуддя для усіх невинних жертв", - пообіцяв міністр транспорту Малайзії.

Раніше про намір шукати альтернативні способи покарання винних трагедії заявив міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс.

Як повідомлялось, Рада безпеки ООН не змогла ухвалити проект резолюції зі створення Міжнародного трибуналу для розслідування збиття Боїнга, що слідував рейсом MH17 у зв'язку з тим, що Росія, яка є постійним членом РБ ООН, висловилася проти, на документ було накладене вето.

Раніше прем'єр-міністр Австралії Тоні Ебботт заявив, що він переконаний в тому, що проросійські бойовики збили малайзійський лайнер 17 липня 2014 року над Донбасом навмисне. Внаслідок катастрофи загинули всі 298 осіб, хто знаходився на борту, дві третини з яких були громадянами Нідерландів.

Голландський прокурор Фред Вестербеке, який веде розслідування катастрофи, вважає, що найбільш вірогідною версією є те, що літак був збитий ракетою "Бук". Однак експерти продовжують працювати, щоб підтвердити або виключити інші версії.

Пізніше глави МЗС 5 країн закликали створити міжнародний трибунал по MH17

Водночас Росія виступала проти цього і грозилася накласти вето.

У проекті резолюції йшлося, що РБ ООН "приймає рішення створити міжнародний трибунал з єдиною метою притягнення до відповідальності осіб, відповідальних за злочини, пов'язані зі знищенням в Донецькій області України літака авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував 17 липня 2014 рейс MH17".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування