Депутат: США запідозрили, що реформу прокуратури намагаються дискредитувати

Субота, 15 серпня 2015, 18:59

У США підозрюють, що внутрішня перевірка фінансування тестів для прокурорів – спроба "старої команди" зупинити зміни та дискредитувати реформу.

Про це пише нардеп від БПП Світлана Заліщук у своєму Facebook.

"Справа "генпрокурорських тестів" виходить на новий рівень. Мої джерела у Вашингтоні передають, що американці, які фінансують реформу прокуратури в Україні, по-справжньому обурені й розцінюють внутрішню перевірку фінансування тестів як спробу зупинити зміни старою командою", - зазначила нардеп.

"Американці коментують ситуацію досить жорстко: коли починається така публічна кампанія, то очевидно, що твоя мета – не покращити зміст тестів, а дискредитувати реформу. Стара команда просто показує своє обличчя", - додала Заліщук.

Як відомо, на підготовку та проведення тестів для нових прокурорів та слідчих антицорупційного бюро уряд США разом з ЄК виділили 200 і 700 тисяч доларів відповідно.

"У нещодавно опублікованому релізі американським посольством йдеться, що США надає 2 мільйони доларів на повну реформу прокуратури. Ще згадаємо про 15 мільйонів від уряду США, які пішли на створення патрульної поліції в Києві та по всій Україні", - додала Заліщук.

"Усі ці гроші американці вийняли з кишень своїх платників податків, це не приватні фонди, і вони вимагають надійних гарантій, що гроші будуть витрачені з результатом. Тепер питання до Шокіна з’явилися не лише в українського суспільства, але й у стратегічного партнера України. І не лише до Шокіна, а й до президента", - зазначила Заліщук.

"Фактично відповідь, чи буде реформа прокуратури, залежить від Порошенка. Наскільки я зрозуміла, віце-президент Байден уже цікавився цим питанням", - додала нардеп.

Як відомо, в ГПУ заявили про порушення під час підготовки тестів для конкурсів на посади місцевих прокурорів.

Генпрокуратура проводила службове розслідування щодо можливих порушень вимог бюджетного та іншого законодавства під час підготовки тестів для конкурсів на посади місцевих прокурорів.

За підсумками розслідування заступнику генпрокурора Давиду Сакварелідзе, який відповідає за реформування прокуратури, доручено "вжити невідкладні заходи для усунення встановлених порушень і привести тестові завдання та порядок проведення тестування до вимог нормативних актів".

Сакварелізде пообіцяв завершити реформування органів прокуратури до кінця грудня поточного року.

При цьому він заявив, що вважає неправильним проведення подібних службових розслідувань, однак заявив, що "готовий підтримувати робочі стосунки з тими колегами, які готові підтримувати робочі стосунки з ним".

Раніше вище керівництво ГПУ неодноразово заперечувало наявність розслідувань, фігурантом яких був би Сакварелідзе.

У останньому спростуванні, оприлюдненому 6 серпня, зокрема, йшлося про те, що Сакварелідзе "не має безпосереднього відношення до витрат бюджетних коштів", однак у нинішньому повідомленні йдеться вже про порушення бюджетного законодавства.

Внутрішній конфлікт стався між командою генпрокурора та ставлеником президента Сакварелідзе. Примиряти Шокіна і його заступника мусив сам президент Порошенко після гучного затримання двох високопоставлених прокурорів.

Конфлікт Сакварелідзе і його соратника Віталія Каська з рештою керівництва ГПУ почався після затримання 5 липня заступника голови слідчого управління Генпрокуратури Володимира Шапакіна та заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця за підозрою в отриманні великого хабаря.

Шапакін і Корнієць вважаються близькими до генпрокурора Шокіна і його екс-заступника Володимира Гузира. Пізніше Гузир зі скандалом покинув свою посаду і його замінив Севрук, який також вважається представником "старої команди".

14 серпня Генпрокурор Віктор Шокін перерозподілив повноваження між своїми заступниками.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News