Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мінмолодьспорту: дехто з атлетів змінив українське громадянство на РФ під тиском

Субота, 15 серпня 2015, 20:05

Після анексії Криму Росією ФЛАУ  вела активну роботу, аби залишити легкоатлетів-кримчан під українським прапором, але дехто з атлетів "під  тиском різних обставин (і не лише обставин) вирішив змінити українське громадянство на російське".

Про це йдеться у заяві заступника глави Мінмолодьспорту Ігоря Гоцула, яка є у розпорядженні Української правди.

"(Після анексії Криму) були проведені велика кількість переговорів, телефонних розмов,  особистих зустрічей. Нами були запропоновані спортсменам декілька варіантів виходу з ситуації, у  тому числі переїзд на материкову частину України, надання тимчасового житла, матеріальна  допомога тощо", - заявив Гоцул.

Він нагадав, що за правилами Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) у разі зміни громадянства легкоатлет не має права представляти нову національну федерацію  упродовж 3 років.  У відповідності до тих же правил,  термін допуску (карантину) може бути скорочений, якщо національні федерації досягнуть взаємної  згоди або за спеціальним рішенням IAAF.

"У 2014 році ВФЛА звернулася до нас з проханням скоротити термін допуску для сімох  атлетів: Віра Ребрик, Рустем Дремджі, Олексій Сокірський, Валерія Мара, Руслан Перестюк, Євген  Семененко та Альона Бєлякова.  Нам повідомили, що ці атлети змінили українське  громадянство на російське та написали заяви на вступ до ВФЛА. Ми назвали суму "відступних" (170 тисяч). Вона  була вирахувана як половина від тих коштів, що були загалом витрачені на підготовку цих   легкоатлетів", - зазначив Гоцул.

За його словами, перемовини між ФЛАУ та ВФЛА тривали довго.

"Ми тримали позицію, використовували всі  можливі способи для захисту і як наслідок отримали 170 тисяч доларів компенсації. … Можливо, варто було  "покарати" цих атлетів максимальним терміном карантину, але щоб ми від цього виграли? Ми знали, що ВФЛА  намагається вирішити цю проблему з IAAF напряму, і якщо б російській стороні це вдалося – ми б  взагалі нічого не отримали", - заявив Гоцул.

При цьому він додав, що "дії ФЛАУ цілком  відповідають міжнародному спортивному праву та співпадають з вектором дій держави".

"Якщо держава готує та направляє до міжнародних інституцій фінансові позови до Росії щодо  виплати компенсацій за матеріальні збитки, які були завдані Україні у зв’язку з військовою агресією,  то чи не повинна українська легка атлетика діяти аналогічно і вимагати у російської сторони відшкодування за втрату вихованих Україною легкоатлетів?", - зазначив він.

Гоцул уточнив, що більша частина з 170 тисяч піде на підготовку українських легкоатлетів до міжнародних змагань.

"Надали матеріальну  допомогу нашим лідерам з Луганщини та Донеччини – Ользі Саладусі, Сергію Смелику та Руслану  Дмитренку, які через складну ситуацію на Донбасі були змушені залишити рідні домівки. 20  відсотків суми будуть направлені на підтримку новоствореної у Києві Федерації легкої атлетики АР Крим", - додав Гоцул.

Як відомо, Федерація легкої атлетики України дала кримським спортсменам дозвіл на перехід у Всеросійську федерацію за скороченою процедурою.

Мінмолодьспорту не виступало проти рішення про передачу кримських спортсменів у російську збірну.

Самі кримські легкоатлети пояснили своє рішення перейти у Всеросійську федерацію тим, що не хочуть кидати свої будинки в Криму, та й Україна не пропонує їм гідних умов.

Голова фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко стверджує, що своїм рішенням Федерація легкої атлетики фактично визнала Крим територією Росії, функціонери ФЛАУ та міністерства спорту мають отримати покарання, а заступника міністра молоді та спорту Ігоря Гоцула необхідно відправити у відставку.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування