Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лутковська попросила колегу з РФ зустрітися з полоненими українцями

Вівторок, 18 серпня 2015, 13:36

Омбудсмен Валерія Лутковська звернулася до російської колеги Елли Памфілової з проханням відвідати заарештованих в РФ громадян України, в тому числі – Миколу Карпюка та Станіслава Кліха.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на представника українського омбудсмена Михайла Чаплигу.

"У самому листі йдеться про більшу кількості українців, але окремо ми виділили і Карпюка, і Кліха, оскільки проблема в тому, що досі до них не допущений український консул, нам також невідомо, чи реалізовано їхнє право на захист", – сказав Чаплига.

За його словами, відомо, що не реалізовано право цих українців на консульську допомогу, однак немає відомостей про умови їх утримання.

"Ми вже неодноразово просили і зараз більш наполегливо просимо, звертаючи увагу на те, що публічні звернення омбудсмена Російської Федерації ми виконуємо згідно з меморандумом про взаємодію, який є між нашими двома установами. Таким чином, виконавши прохання російського омбудсмена, ми сподіваємося, що російський омбудсмен виконає наше прохання", – додав Чаплига.

Він також вказав, що не тільки Карпюк і Кліх, але й інші затримані та заарештовані в Росії українці досі не мають можливості спілкуватися з українським консульством.

Напередодні повідомлялося, що 3 серпня Памфілова направила офіційний лист Лутковській з проханням особисто відвідати затриманих російських спецназівців Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва, переведених з Центрального військового госпіталю в слідчий ізолятор.

Як відомо, Микола Карпюк був затриманий 21 березня 2014 року під час в'їзду в Росію. Його звинувачують у бандитизмі і відправлення найманців у Чечню.

Адвокат Ілля Новіков раніше допускав, що Карпюка вже немає в живих.

Київського журналіста Станіслава Кліха затримали 11 серпня 2014 року. Він поїхав до дівчини в місто Орел, але в Україну так і не повернувся. Рідні досі не знають, у чому його звинувачують. Імовірно Кліх утримується в СІЗО в П'ятигорську.

Російські компетентні органи перешкоджають проведенню зустрічей українського консула з затриманими.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування