Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США радили Києву утриматися від військових дій у Криму - ЗМІ

Субота, 22 серпня 2015, 21:07

Влада США у 2014 році радила офіціному Києву утриматися від військового протистояння з Москвою у Криму.

Про це, як повідомляє Німецька хвиля, пишуть журналісти-міжнародники Джош Рогін та Елі Лейк у статті, опублікованій у Bloomberg.

"У США на той момент враховували, що уряд України був тимчасовим, і вважали, що українська армія не зможе протистояти російським загонам спецпризначення", - йдеться у матеріалі.

Також вказується, що не було ясності щодо справжніх намірів РФ і її президента Володимира Путіна.

При цьому Вашінгтон побоювався того, що початок Україною воєнних дій у Криму міг би стати причиною для повномасштабної інтервенції з боку Росії, йдеться у матеріалі.

Співрозмовники журналістів серед українського та американського керівництва стверджують, що рекомендації Вашингтона були "порадою, а не розпорядженням".

За даними джерел, схожі рекомендації Київ отримував і від урядів європейських держав. У матеріалі зазначається, що зараз низка експертів та офіційні особи в США вважають надані раніше рекомендації помилковими, а тодішня позиція призвела до ще більшої агресії з боку Путіна.

Серед представників української влади на той час також були суперечки щодо того, чи варто вести силове протистояння в Криму. Український уряд навіть звертався до Вашингтона з питанням про можливість надання військової підтримки.

"Українці знали, що без швидкої та істотної американської допомоги військова операція із захисту Криму не мала б багатьох шансів на успіх", - наголошують автори статті.

Білий дім відмовився коментувати цю інформацію.

Разом з тим чільний посадовець адміністрації президента США заявив, що Вашингтон чинитиме тиск на Росію до повного виконання мінських домовленостей і відновлення територіальної цілісності України, йдеться у статті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування