У Чечні збираються судити членів УНА-УНСО Карпюка і Клиха – СК РФ

Середа, 26 серпня 2015, 17:11

Головне слідче управління Слідчого комітету Російської Федерації по Північно-Кавказькому федеральному округу завершило розслідування кримінальної справи у відношенні громадян України Миколи Карпюка і Станіслава Клиха.

Як повідомляє СК РФ, їх зараховують до "банди", яка складається зі "членів націоналістичної організації "Українська національна асамблея – Українська народна самооборона" (УНА-УНСО)".

Карпюка й Клиха звинувачують у скоєнні злочинів, передбачених ч.ч. 1, 2 ст. 209 КК РФ (керівництво й участь у банді), п.п. "в, з, н" ст. 102 КК РСФСР (убивство двох і більш осіб у зв'язку з виконанням ними свого службового боргу), ч. 2 ст. 15, п.п. "в, з, н" ст. 102 КК РСФСР (замах на вбивство двох і більше осіб у зв'язку з виконанням ними свого службового обов’язку).

Як відомо, 21 березня 2014 року лідер УНСО Карпюк був затриманий в Чернігівській області російськими спецслужбами, звідти вивезений до Росії. Адвокати побоювалися, що його вже немає в живих, хоча російська сторона запевняла у протилежному.

Микола Карпюк. Фото Олени Білозерської

Журналіст Станіслав Клих був затриманий 11 серпня 2014 року в російському місті Орел. 14 серпня 2015 року Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв'язку з рішенням суду м. Єсентуки продовжити утримання під вартою Клиха до 21 жовтня.

Станіслав Клик. Фото з сімейного архіву, "Эхо Москвы"

За версією російського слідства, серед цілей "УНА-УНСО" була "протидія російській владі в будь-якій формі й знищення громадян Російської Федерації російської національності", і до її складу увійшли в різний час громадяни України Микола Карпюк, Станіслав Клих, Олександр Малофеєв, Олександр Музичко й інші особи.

На думку СК РФ, "у грудні 1994 року, перебуваючи на території України, Карпюк, Музичко й інші особи взяли активну участь в організації стійких збройних груп, які складалися з найбільш радикально налаштованих членів "УНА-УНСО", для їх наступної участі в збройному конфлікті на території Росії на стороні самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія".

У цей же час, стверджує відомство, Карпюк разом із Дмитром Корчинським та іншими представниками "УНА-УНСО" прибули з України в Чечню, щоб "у складі збройної групи із числа членів "УНА-УНСО" і разом зі членами банд, які діяли на території республіки, очолюваних Асланом Масхадовим, Шамілем Басаєвим та іншими особами, чинити напади й убивства громадян, військовослужбовців Збройних Сил РФ, а також співробітників правоохоронних органів".

"Так, виконуючи накази керівників банди, Карпюк разом із Музичком очолили банду за назвою "Вікінг", у яку також увійшли учасники "УНА-УНСО" Дмитро Ярош, Юрій Долженко, Олександр Малофеєв, Станіслав Клих та інші особи", - заявляє СК РФ.

"У період із грудня 1994 по січень 1995 року Карпюк, Клих, Малофеєв разом із іншими учасниками банд неодноразово брали активну участь у боєзіткненнях із військовослужбовцями Збройних Сил РФ на території Президентського палацу, площі "Мінутка" і залізничного вокзалу міста Грозного, у ході яких позбавили життя не менше 30 військовослужбовців і не менше 13 військовослужбовцям заподіяли поранення різного ступеню важкості", - стверджує відомство.

СК РФ стверджує, що слідство зібрало достатню доказову базу, й справу у відношенні Карпюка й Клиха із затвердженим звинувачувальним висновком спрямовано до суду для розгляду по суті.

Раніше у відношенні Малофеєва кримінальну справу виділили в окреме провадження у зв'язку з укладанням досудової угоди про співпрацю, яку також із затвердженим звинувачувальним висновком спрямовано до суду для розгляду по суті.

Розслідування кримінальної справи у відношенні інших учасників "банди" триває, повідомляє СК РФ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування