Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лавров: Російські військовослужбовці перебувають у Сирії вже багато років

Четвер, 10 вересня 2015, 16:42

Російські військовослужбовці перебувають у Сирії вже багато років у зв'язку з поставками в цю країну озброєнь.

Про це заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

"Російські військовослужбовці в Сирії є, вони там - багато років, - підтвердив міністр. - Їхня присутність пов'язана з поставками озброєнь для сирійської армії, яка несе на собі основний тягар протистояння тероризму в особі ІД (терористичне угрупування "Ісламська держава") та інших екстремістських угруповань".

"Вони знаходяться там, щоб допомагати сирійцям освоювати цю техніку і готувати її для застосування в антитерористичній боротьбі", - підкреслив Лавров.

"Літаками, які направляються до Сирії, РФ відправляє і продукцію військового призначення відповідно до наявних контрактів, і гуманітарну допомогу", - заявив він.

"Залежно від того, який вантаж везе літак, ми запитуємо відповідні дозволи в повній відповідності з міжнародними нормами", - запевнив глава російської дипломатії.

Він також заявив, що Росія допомагає в боротьбі з тероризмом не тільки Сирії, але поставляє озброєння в Ірак та інші країни регіону.

"Ми продовжуємо допомагати сирійському уряду в оснащенні сирійської армії всім необхідним, щоб вона не допустила повторення в Сирії "лівійського сценарію т а інших сумних подій, які відбувалися в цьому регіоні через одержимості деяких наших західних партнерів ідеями зміни неугодних режимів", - сказав міністр.

"Ми ніколи не робили таємниці з нашої військової присутності (у Сирії). Наші військові фахівці там працюють, допомагають сирійської армії освоювати наше озброєння", - сказав Лавров.

При цьому він запевнив, що ніяких додаткових кроків зараз Росія не робить.

"Якщо вони будуть потрібні, то ми будемо ці кроки робити в повній відповідності з нашим законодавством, міжнародним правом, з нашими міжнародними зобов'язаннями. Звичайно ж, виключно на прохання і за згодою сирійського уряду або інших країн регіону, якщо піде мова про допомогу і їм у боротьбі проти тероризму", - заявив Лавров.

Разом з тим він заявив, що США потурають "тим, хто використовує терористів в боротьбі з неугодним режимом".

"У моїх регулярних контактах з держсекретарем США (Джоном Керрі), включаючи вчорашній телефонна розмова, ми докладно про це говорили. Він висловлював занепокоєність тими чутками, якими повняться західні ЗМІ, - сказав Лавров. - Керрі теж проводив дуже дивну думку, що підтримка Асада в антитерористичній боротьбі лише посилює позиції, тому що у відповідь спонсори ІД накачуватимуть цю терористичну структуру великою кількістю зброї і грошей".

"Це абсолютно перевернута з ніг на голову логіка, знову спроба потурати тим, хто використовує терористів в боротьбі з невгодним режимом, - підкреслив міністр. - Це колосальна помилка, що коаліція США не припускала якесь взаємодія з Сирією, навіть інформування не передбачалася сирійського уряду, що ці країни збираються робити, завдаючи ударів по території, як вони кажуть, "по позиціях ІД".

"Австралія вчора заявила, що приєднується до ударів по Сирії, просто ніякого контакту з Дамаском не роблячи. Великобританія, за словами Кемерона, знищила кілька джихадистів з британським підданством на сирійській території, заявивши, що це є реалізацією невід'ємного права Британії на самооборону", - продовжив він.

"Тому коли летять в нашу адресу голослівні звинувачення, що ми щось робимо протиправне, в тому, що десь підсилюємо ІГ, я просив би уважніше придивитися до конкретних методів, які вживає ведена США коаліція, - сказав Лавров".

У свою чергу прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що рссійскіе військові фахівці допомагають сирійським колегам освоювати техніку, а у військових діях вони не беруть участь.

Торкаючись відомостей про участь, нібито, російських збройних сил у бойових діях в Сирії, прес-секретар зазначив: "Очевидна абсолютно загроза, яка виходить від ІГІЛ, від постійних спроб розширити територію впливу, яку контролює ІГІЛ. І єдина сила, яка чинить опір цьому просуванню, це збройні сили Сирії. Яких-небудь інших організованих, дієздатних сил там просто немає ".

Нагадаємо, на початку вересня в ЗМІ з'явилися повідомлення, що підтверджують присутність російських військових в Сирії.

Однак ще 7 вересня Пєсков відмовлявся коментувати цю інформацію. Відповідаючи на питання, чи дійсно російська військова присутність в Сирії збільшилася, він сказав: "Я не маю такої інформації".

Болгарія відмовилася надавати повітряний коридор для російських літаків до Сирії. МЗС РФ заявив, що літаки з гуманітаркою і зажадав пояснень.

Пізніше МЗС Болгарії заявив, що Софія погодиться на надання Росії повітряного коридору в Сирію, якщо Москва дасть дозвіл на перевірку вантажу.

"Якщо російські колеги згодні з тим, щоб на болгарському аеродромі ці літаки перевірялися, то ми видамо дозволу на польоти", - сказав глава болгарського МЗС Мітов.

Інтерфакс-Україна, ТАСС

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування