Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КВУ проти законів, які робили винятки для переселенців на виборах

П'ятниця, 11 вересня 2015, 18:57

Комітет виборців виступив проти прийняття законопроектів, які надаватиму внутрішньо переміщеним особам право голосувати за фактичним місцем реєстрації.

Про це йдеться в заяві КВУ.

У Комітеті нагадали, що у парламенті зараз є три законопроекти, якими пропонується надати переселенцям право голосу на наступних місцевих виборах.

Проте у КВУ вважають, що усі ці законопроекти суперечать Конституції, оскільки створюють для внутрішньо переміщених осіб "особливі" умови голосування за місцем фактичної проживання, хоча такої можливості будуть позбавлені "військовослужбовці строкової служби, громадяни України, які проживають за кордоном, а також громадяни, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі, оскільки вони не належать до жодної громади".

У КВУ заявляють, що місцеві вибори відрізняються від парламентських чи президентських, на яких мають право голосувати всі, бо органи місцевої влади обирають члени територіальних громад.

"Якщо узагальнити норми Конституції, законів… то член територіальної громади – це особа, яка має зареєстроване місце проживання (відмітка у паспорті громадянина України або тимчасовому посвідченні громадянина України) у межах відповідної територіальної громади", - заявили в КВУ.

У Комітеті вважають, що "законопроекти не пропонують механізмів визначення належності до територіальної громади за фактичним місцем проживання іншим громадянам, у тому числі тим, які на даний момент взагалі позбавлені права голосу на місцевих виборах".

"Для них залишається правило про належність до територіальної громади за реєстрацією місця проживання. Тобто пропонується створити певні винятки – привілеї для внутрішньо переміщених осіб, хоча такі привілеї прямо заборонені статтею 24 Конституції", - завили в КВУ.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування