Кожен 5-й потенційний "антикорупційник" розкошує - Transparency International

Понеділок, 14 вересня 2015, 16:17

У Transparency International Україна зазначили, що серед 53 кандидатів на посади в Національне агентство з питань запобігання корупції кожен п’ятий має корупційні ризики.

Про це в понеділок на брифінгу в Києві заявила юрист Transparency International Україна Софія Ковач, повідомляє "Укрінформ".

"Було би дивно, щоб люди, які повинні згодом перевіряти декларації всіх чиновників в Україні, робили помилки в деклараціях. Крім того, було би ще дивніше, якби один з антикорупційних органів в державі очолювали люди з неоднозначним та вельми сумнівним минулим", - зазначила вона.

"Так, на превеликий жаль, із 53 кандидатів, які подалися на посади до Національного агентства з питань запобігання корупції, у кожного 5-го ми знайшли корупційні ризики", - сказала Ковач.

За її словами, під корупційними ризиками мається на увазі невідповідність отриманих доходів займаним посадам і стилю життя конкурсантів, або ж безпосередня участь у певних корупційних скандалах.

"Таких кандидатів чимало", - наголосила експерт.

Ковач, пояснила, що дуже важливо, щоб до НАЗК входили професійні люди з високими репутаційними та моральними якостями, оскільки "саме вони будуть формувати кредит довіри суспільства в Україні до нових антикорупційних органів і держави в цілому".

Ковач також зазначила, що співробітники Transparency International Україна проаналізували всіх 53 кандидатів на посади членів Нацагентства і створили "одну велику таблицю" по них.

Під час проведення аналізу вони використовували дані опубліковані Кабінетом міністрів та із загальнодоступних джерел. Кожен охочий може ознайомитись з цим документом на сайті організації.

Як наголосила Ковач, цей аналіз також буде переданий конкурсній комісії з проведення конкурсу з відбору кандидатів на посади членів НАЗК для ознайомлення.

Як відомо, відбір конкурсантів на посади в НАЗК має пройти у 2 етапи. На першому етапі комісія проаналізує біографії та декларації кожного із 53 кандидатів, а в ході другого етапу - проведе співбесіди з претендентами. Наступне засідання учасників конкурсної комісії заплановано на п'ятницю, 18 вересня, на 11:00.

НАЗК є ключовим органом з моніторингу декларацій та стилю життя всіх держслужбовців країни.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування